Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

AΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΥΛΙΚΩΝ!!!

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα. Καθημερινά οι υπηρεσίες αιμοδοσίας όλων των νοσοκομείων στερεύουν από αναλώσιμα υλικά, όπως ασκούς συλλογής αίματος και αντιδραστήρια.
Αποτέλεσμα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει δυνατότητα συλλογής αίματος από καμία υπηρεσία αιμοδοσίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 40.000-60.000 μονάδων αίματος μέσα σε διάστημα ενός μήνα και μάλιστα την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε έτσι κι αλλιώς παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αποθέματα.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, ήδη έχουν ακυρωθεί εθελοντικές αιμοδοσίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, ενώ, όπως όλα δείχνουν, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ακύρωση των αιμοδοσιών που είχε προγραμματίσει η ομοσπονδία από σήμερα έως τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη.
“Στις περισσότερες υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων έχουν ξεμείνει το πολύ 50 ασκοί συλλογής αίματος, οι οποίοι είτε είναι του ίδιου του νοσοκομείου είτε τις έχει δανειστεί από άλλο νοσοκομείο, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα παραλάβουν το αναγκαίο υλικό. Από την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη οι υπηρεσίες αιμοδοσίας δεν θα έχουν καθόλου ασκούς, οπότε προβλέπονται ακυρώσεις εθελοντικών αιμοδοσιών”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας.
Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας διανύει μια δύσκολη περίοδο για τη συλλογή αίματος, καθώς από το τέλος Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε μονάδες αίματος στα νοσοκομεία. Εξάλλου, παρότι η πλειοψηφία των υπευθύνων των υπηρεσιών αιμοδοσίας έχουν αποστείλει στο υπουργείο Υγείας ενημερωτικά έγγραφα με την ένδειξη “κατεπείγον”, ζητώντας να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια από την ηγεσία του υπουργείου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, την έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου όσο και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά να δεχτούν το δ.σ. της ομοσπονδίας, προκειμένου να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, ζητά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να ενημερωθεί από τους ανθρώπους που προσφέρουν το αίμα τους για τους συνανθρώπους τους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας στη χώρα μας.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: