Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Νέες, γερμανικής έμπνευσης, προληπτικές και διορθωτικές, οικονομικές κυρώσεις για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών της Ένωσης προβλέπουν οι προτάσεις που υιοθέτησε ομόφωνα η Κομισιόν για τη συμμόρφωση των κοινοτικών κρατών σε ένα πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν προτείνει αρχικά να παγώνουν προσωρινά οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για τη γεωργία και την αλιεία στις χώρες που δε συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να μη συμμορφώνεται προτείνεται οριστικό πάγωμα των χρηματοδοτήσεων. «Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε ο Επίτροπος Ρεν.
Σύμφωνα με το Φιλανδό Επίτροπο, χρειάζεται η δυνατότητα μίας «πρόωρης» επιβολής κυρώσεων με προληπτικό χαρακτήρα, στα κράτη μέλη που παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ, ώστε να έχουν κίνητρο να προχωρήσουν στα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Ο Φιλανδός Επίτροπος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη «αυτοματοποίησης» των κυρώσεων, λέγοντας ότι «το όλο σύστημα των κυρώσεων και των κινήτρων θα πρέπει να ενεργοποιείται εγκαίρως».
Όπως σημείωσε ο Όλι Ρεν, η Επιτροπή προτείνει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν έμμεσα το δημόσιο χρέος, όπως για παράδειγμα το ιδιωτικό χρέος, ενώ θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρέος των νοικοκυριών, στις εγγυήσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη γήρανση του πληθυσμού, κ.α.

Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να καταγράφονται σε ένα πίνακα επιδόσεων οι αποκλίσεις ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες της κάθε χώρας, οι οποίες θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες συστάσεις για τα κράτη μέλη. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα και να προλάβουμε επιζήμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Όλι Ρεν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης, η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή του λεγόμενου ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές του 2011. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τον Απρίλιο κάθε έτους να υποβάλλονται προς έγκριση στο Συμβούλιο Ecofin οι γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους και τον Ιούλιο το Ecofin θα διατυπώνει συστάσεις. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τα κράτη μέλη θα οριστικοποιούν την τελική μορφή των προϋπολογισμών τους.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: