Πέμπτη, Ιουνίου 17, 2010

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΛΥΣΗΣ...ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...

Μειωμένες αποζημιώσεις απόλυσης έως και 50% θα εισπράττουν όσοι απολύονται με προειδοποίηση σύμφωνα με το νέο προεδρικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόμη προβλέπει σημαντική μείωση για τον χρόνο προειδοποίησης που μέχρι σήμερα έφτανε έως και τους 24 μήνες. Οι λεπτομέρειες για τα όρια απολύσεων, τις αποζημιώσεις τους μισθούς των νέων καθώς και το τι ισχύει για τους εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, στο αφιέρωμα του enet που ακολουθεί.
Οι αλλαγές που φέρνει στις εργασιακές σχέσεις το νέο προεδρικό διάταγμα, έχουν ως εξής:

Όρια απολύσεων
Τα όρια των πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζονται ως εξής:
1. Μέχρι έξι εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους
2. Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Αποζημιώσεις
Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διάρκειας πέραν των δύο μηνών, είναι δυνατόν να καταγγελθεί κατόπιν έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη ως εξής:
1. Για υπαλλήλους που έχουν εργαστεί από δύο μήνες έως 10 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν από την απόλυση
2. Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια έως 15 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών πριν από την απόλυση
3. Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 15 έως 20 χρόνια στον ίδιο εργοδότη προειδοποίηση τριών μηνών και
4. Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 20 χρόνια και πάνω, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων μηνών Με την προειδοποίηση, το ποσό της αποζημίωσης περιορίζεται σε ποσοστό 50%.
Αυτό το προέβλεπε και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό που άλλαξε, είναι ο χρόνος προειδοποίησης.

Σήμερα, για να απολυθεί εργαζόμενος με 20 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, θα έπρεπε να προειδοποιηθεί 16 μήνες νωρίτερα. Τώρα, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στους τέσσερις μήνες.
Δεν αλλάζει τίποτα για όσους δεν έχουν συμπληρώσει ένα έτος στον ίδιο εργοδότη καθώς η προειδοποίηση παραμένει στον έναν μήνα.
Για όσους έχουν εργαστεί από ένα έως τέσσερα χρόνια, ο χρόνος προειδοποίησης περιορίζεται από τους 2 μήνες στον ένα.
Είναι προφανές, ότι με το τρικ της προειδοποίησης, ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση εργαζομένων που έχουν πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Αποζημίωση σε δόσεις
Η καταβολή των αποζημιώσεων θα μπορεί να γίνεται και σε δόσεις.
Συγκεκριμένα, όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό, καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών.
Η πρώτη δόση, θα καταβάλλεται την επόμενη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση.

Οι μισθοί των νέων
Για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών, ο μισθός τους ορίζεται στο 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που προβλέπει η Γενική Συλλογική Σύμβασης. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα ο νέος ηλικίας κάτω των 21 ετών, θα αμείβεται με 592 ευρώ δεδομένου ότι ο βασικός μισθός που προβλέπει η συλλογική σύμβαση, διαμορφώνεται στα 740 ευρώ.
Για τους νέους ηλικίας από 21 έως 25 ετών, ο μισθός τους θα προσδιορίζεται στο 85 του κατώτατου μισθού που προβλέπει η σύμβαση, δηλαδή στα 629 ευρώ.
Το προεδρικό διάταγμα, προβλέπει ότι η διαφορά στις αμοιβές των νέων “δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ”. Μένει να φανεί το πως θα γίνει αυτό στην πράξη.
Στο προεδρικό διάταγμα αναφέρεται ότι θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για να ορίζεται πως θα γίνεται η αναπλήρωση του εισοδήματος των νέων. Για τους νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών, το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την καταβολή μισθών μαθητείας, το ύψος των οποίων θα αντιστοιχεί στο 70% του κατώτατου μισθού της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Για ένα έτος, η αμοιβή του νέου, θα προσδιορίζεται στα 518 ευρώ.
Οι νέοι κάτω των 16 ετών θα πρέπει να μαθητεύουν για όχι περισσότερο από έξι ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα. Οι νέοι έως 18 ετών, θα πρέπει να απασχολούνται έως 8 ώρες την ημέρα και έως 40 ώρες την εβδομάδα.

Απολύσεις εργαζομένων μεγάλης ηλικίας
Για όσους εργαζόμενους απολύονται ενώ βρίσκονται ένα στάδιο πριν τη συνταξιοδότηση, παρέχεται το δικαίωμα της αυτασφάλισης.
Στο κόστος πυ συνεπάγεται αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συνδράμει και ο εργοδότης ως εξής:
Σε ποσοστό 50% του κόστος για τους ασφαλισμένους 57 έως 60 ετών
Σε ποσοστό 80% του κόστους για τους ασφαλισμένους ηλικίας από 60 έως 64 ετών. Ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να επιδοτεί με ποσοστό έως 20% το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Διαιτησία
Μέχρι σήμερα, η προσφυγή στη διαιτησία μπορούσε να γίνει και αποκλειστικά από τους εργαζόμενους.
Τώρα, ορίζεται η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών. Μπορεί όμως να γίνεται μονομερώς και από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο αρνήθηκε τη μεσολάβηση. Ο διαιτητής επιλέγεται με κοινή συμφωνία των μερών, ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία, με κλήρωση.

ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλυτερα να κοπουν οι αποζημιωσεις εντελως μπας και γινουμαι ανταγωνιστικη.Καλη αρχη του Γιωργου Παπανδρεου αλλα χρειαζονται πιο σκληρα μετρα.
"Ενας ανθρωπος του μοχθου"

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 10.25 ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΜΕ.........CHEROKEE, ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ,ΜΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ Β.ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ, ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΜΕΡΑ ΣΟΥ?? ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ.