Κυριακή, Ιουνίου 06, 2010

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ...

Στροφή στην ιατρική φροντίδα του ΙΚΑ και των δημοσίων νοσοκομείων κάνει η ελληνική οικογένεια, που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του αριθμού των επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, που οδηγεί μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια να ανακοινώσουν μειώσεις τιμών...
Στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, το πρώτο τετράμηνο του 2010 παρατηρείται σοβαρή αύξηση του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων σε όλες τις κλινικές (χειρουργικές, ορθοπεδική, ΩΡΛ, γυναικολογική, θωρακοχειρουργική, πλαστική χειρουργική), σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
«Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, Θανάσης Νησιώτης, «ο κόσμος ξαναδείχνει την εμπιστοσύνη του στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί βελτιώνοντας και το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης».

«Ο κόσμος έχει σαστίσει. Αναβάλλει τους προληπτικούς ελέγχους για μια καλύτερη εποχή και προτιμά να περιμένει ένα μήνα ή να στήνεται στις ουρές, παρά να πληρώσει έστω και 30 ευρώ», αναφέρει στην «Κ» γιατρός ιδιωτικού κέντρου.
Η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου εκτιμά ότι η αύξηση της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία είναι της τάξεως του 30% και είναι μεγαλύτερη στα μαιευτήρια.
Στην Αθήνα, λόγω του αστικού πληθυσμού, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων κατευθύνεται προς τα ιατρεία του ΙΚΑ, στην ασφάλιση του οποίου υπάγονται και συνταξιούχοι άλλων Ταμείων, όπως του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Το τελευταίο δίμηνο, ο αριθμός των επισκέψεων στα ιατρεία του ΙΚΑ με προγραμματισμένο ραντεβού (με την τηλεφωνική γραμμή 184) αυξήθηκε κατά 12%. Οι επισκέψεις αυξήθηκαν από 3.164.000 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε 3.535.000 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
«Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, τον αριθμό των ραντεβού και τις αναφορές των διευθυντών», δήλωσε στην «Κ» ο διοικητής του ΙΚΑ Θόδωρος Αμπατζόγλου, «προκύπτει ότι η προσέγγιση των ασθενών το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί κατά 20%.
Από μια δειγματοληπτική έρευνα της «Κ», αύξηση επισκέψεων παρατηρείται και στα εξωτερικά ιατρεία πολλών νοσοκομείων: στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εξετάστηκαν τον Απρίλιο του 2009 1.732 παιδιά, ενώ τον ίδιο μήνα το 2010 οι επισκέψεις ανήλθαν σε 2.268.
Στο νοσοκομείο ΚΑΤ τα προγραμματισμένα ραντεβού αυξήθηκαν από 5.776 τον Ιανουάριο του 2009, σε 6.346 τον πρώτο μήνα το 2010.
«Οσο υπολείπεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τόσο θα επιβαρύνονται τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά τους ιατρεία» υπογραμμίζει στην «Κ» η υποδιοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Κατερίνα Αποστόλου. Τριτοβάθμια νοσοκομεία υποχρεώνονται να υποκαθιστούν με τα εξωτερικά τους ιατρεία την απουσία των αναγκαίων υπηρεσιών με υψηλό κόστος.
Πάντως, μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας έχει αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2009 έγιναν έντεκα εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Περίπου είκοσι εκατομμύρια είναι οι επισκέψεις που γίνονται ετησίως στα ιατρεία του ΙΚΑ και σαράντα εκατομμύρια στα ιδιωτικά ιατρεία. «Οπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, έτσι και ο κλάδος των υπηρεσιών Υγείας του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Ελευθερίου, «έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης. Παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις τόσο στις νοσηλείες, όσο και στα χειρουργεία και στον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται τα ιδιωτικά ιατρεία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους γιατρούς προσεγγίζουν τα δύο έτη. Ηδη έχουμε απολύσεις προσωπικού και πολύ σύντομα θα παρακολουθήσουμε το κλείσιμο εκατοντάδων ιδιωτικών ιατρείων από τα 9.800 που λειτουργούν στην Αθήνα. Οι συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς Υγείας είναι ασφυκτικές».
«Ο κόσμος προσπαθεί να εξαντλήσει τις δυνατότητες του Ταμείου του», προσθέτει γιατρός που εργάζεται σε διαγνωστικό κέντρο. «Πράγματι, υπάρχει μια αύξηση της κινητικότητας προς τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, που εντείνει το πρόβλημα των χρεών τους και του μεγάλου χρόνου αναμονής για εξετάσεις και επεμβάσεις. Η τριτοβάθμια περίθαλψη επιβαρύνεται πολύ από την πρωτοβάθμια, με υψηλό κόστος χρόνου και χρήματος. Την ίδια στιγμή, στις γειτονιές ιδιώτες γιατροί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πάρει δάνεια για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους και πληρώνουν προσωπικό, στην κυριολεξία πτωχεύουν. Αυτό οδηγεί τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες ολιγοπωλίου».

Εκπτώσεις και προσφορές κάνει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας για να κρατήσει την πελατεία του και να προσεγγίσει νέα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης που στρέφει τον κόσμο στο ΙΚΑ και στα δημόσια νοσοκομεία. Διαγνωστικά κέντρα διαφημίζουν στο Internet, εν είδει προσφοράς, την επανατιμολόγηση ιατρικών εξετάσεων με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, όπως π. χ. οι ψηφιακοί μαστογράφοι.
Ενα κέντρο του μεγέθους του ΙΑΣΩ ανακοίνωσε τη μείωση των τιμών του τρίκλινου θαλάμου κατά 40%, καθώς και άλλων υπηρεσιών και υιοθέτησε τιμές κρατικού τιμολογίου για αξονικό τομογράφο, μαγνητικό τομογράφο και σπινθηρογραφήματα. Το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» αποφάσισε περικοπές των αμοιβών των υψηλόβαθμων γιατρών του, ενώ, όπως τόνισε ο πρόεδρός του Ανδρέας Μαρτίνης, σκοπεύει να προχωρήσει και σε μείωση της ανώτατης αμοιβής που λαμβάνουν οι γιατροί από τους ελεύθερους ασθενείς.
Επιφανείς χειρουργοί που εργάζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αποκαλύπτουν στον στενό φιλικό τους κύκλο ότι έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των ασθενών που χειρουργούν. Είναι φανερό ότι και η ιδιωτική αγορά της Υγείας προσπαθεί να ισορροπήσει και να επιβιώσει από την κρίση. Οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν τιμές φουσκωμένες, πολύ υψηλότερες κέντρων του εξωτερικού, όπως συμβαίνει σήμερα, που επιβαρύνουν με χιλιάδες ευρώ τους ασθενείς. Π. χ. 4.000 ευρώ για μια απλή επέμβαση, έστω λαπαροσκοπική που απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας...

ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2010


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: