Κυριακή, Ιουνίου 06, 2010

ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ «ΕΠΙΑΣΕ» ΤΑΒΑΝΙ

Βαθαίνει μήνα με τον μήνα η κρίση στην οικοδομή. Ο κλάδος που αποτελούσε ένα από τα πιο δυναμικά στηρίγματα της οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια, αλλά και εμφανίζει συνεχή αποδυνάμωση.Η οικονομική στενότητα, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος εκτιμά ότι η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 65%! Οι στατιστικές, οι εκθέσεις και τα έγγραφα περιγράφουν «στεγνά» το πρόβλημα. Η ανεργία στον κλάδο διογκώνεται συνεχώς και οι άνεργοι οικοδόμοι είναι χιλιάδες.
Ωστόσο το μέγεθος της ανεργίας των οικοδόμων συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Και εδώ τα πράγματα είναι απογοητευτικά? Δραματική μείωση κατά 45% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, με βάση τον όγκο, κατά τον Φεβρουάριο του 2010, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν παγώσει τις επενδυτικές τους προσπάθειες.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πως στην πρώτη θέση, από πλευράς πτώσης της δραστηριότητας, βρίσκεται η Αττική στην οποία κατασκευάζεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κτιρίων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά τον μήνα Φεβρουάριο εκδόθηκαν συνολικά 3.465 οικοδομικές άδειες (μείωση κατά 23,1%), που αντιστοιχούν σε 627,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (μείωση κατά 41%) και 2.341,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον, ακόμη και η δημόσια οικοδομική δραστηριότητα, της οποίας το ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά περιορισμένο (1,7% τον Φεβρουάριο), εμφανίζει υποχώρηση.
Η μεγαλύτερη μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα σημειώθηκε στην περιφέρεια Αττικής (65,6%), στη Στερεά Ελλάδα (62,2%) και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (59,2%), η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (46,5%), τα Ιόνια Νησιά (40,3%), κ.ο.κ.

Γιάννης Τασιούλας

ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μωρέ τουλάχιστον με το χαιβάνι για πρωθυπουργό θα έχουμε ανάπτυξη. Το μόνο που θα αναπτυχθεί ειναι οι μούτζες και οι κατάρες.