Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2010

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ"...ΧΡΕΩΝΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

Την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα για την πλαστή συνταγή ακριβού φαρμάκου για ρευματικές παθήσεις -αξίας 800 ευρώ- στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, που αποκάλυψε η “Μ”, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στη χορήγηση και άλλων ακριβών φαρμάκων για ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Τα φάμακα φέρεται να προωθήθηκαν από τη ρευματολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου τα τελευταία δύο χρόνια. Πάντως η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ή δήλωση για το θέμα.το φάρμακο RoACTEMRA της εταιρείας Roche, το οποίο είναι ένα πυκνό διάλυμα με τη δραστική ουσία τοσιλιζουμάμπη, σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη ενδείκνυται για θεραπείες μέτριας-σοβαρής ενεργούς ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Παρά το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη ρωτήθηκε σχετικά, απέφυγε να δώσει απάντηση, είτε διότι δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα είτε διότι απλώς δεν επιθυμούσε να απαντήσει.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, πριν από περίπου ενάμιση μήνα φέρεται να έγινε εισήγηση και να προωθήθηκε από τη ρευματολογική κλινική του “Αγίου Παύλου” φάρμακο για ρευματικές παθήσεις, παρεμφερές με το Remicade, το οποίο εντοπίστηκε στην πλαστή συνταγή.
Πρόκειται για το φάρμακο RoACTEMRA της εταιρείας Roche, το οποίο είναι ένα πυκνό διάλυμα με τη δραστική ουσία τοσιλιζουμάμπη, που σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη ενδείκνυται για θεραπείες μέτριας-σοβαρής ενεργούς ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι μορφές στις οποίες διατίθεται είναι σε φιαλίδια των 80, των 200 και των 400 μιλιγκράμ, ενώ το κόστος του κυμαίνεται από 200 έως 850 ευρώ.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες της “Μ”, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ από τη χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου, καθώς θα έμπαινε στο φαρμακείο του νοσοκομείου με πρωτόκολλο, δηλαδή ως φάρμακο που είναι υπό δοκιμή (πειραματικό στάδιο). Τελικά, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το σκεύασμα όχι μόνο άρχισε να χορηγείται σε ασθενείς, αλλά φέρεται να χρεώνεται κανονικά στα ασφαλιστικά ταμεία ή να το πληρώνει το ίδιο το νοσοκομείο, ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκει ο ασθενής.
Παρόμοια είναι η περίπτωση ακόμη ενός ρευματολογικού φαρμάκου, του Orencia της Bristol-Myers Squibb, το οποίο κόστιζε 563,95 ευρώ και με τις πρόσφατες μειώσεις τιμών κοστίζει 361,45 ευρώ. Την εισαγωγή του εν λόγω φαρμάκου φέρεται να προώθησε επίσης η ρευματολογική κλινική, ενώ φορείς της υγείας εκφράζουν φόβους ακόμη και για το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος προώθησης φαρμάκων με συμμετοχή γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Σε εξέλιξη η ΕΔΕ για την πλαστή συνταγή
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι τόσο η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης όσο και η ένορκη διοικητική εξέταση που διέταξε, με τη διαδικασία του επείγοντος, η διοίκηση του νοσοκομείου για τον εντοπισμό τυχόν κυκλώματος με πλαστές συνταγές.
Όπως αποκάλυψε η “Μ”, η συνταγή που εντοπίστηκε αφορούσε στο φάρμακο Remicade και έφερε τις υπογραφές του διευθυντή της ρευματολογικής κλινικής του νοσοκομείου και μίας ειδικευόμενης γιατρού, εκ των οποίων η μία φέρεται να είναι πλαστή.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης ειδοποιήθηκε άμεσα η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία πήρε καταθέσεις και ήδη έχει σχηματίσει δικογραφία, η οποία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα.
Ωστόσο, μετά την αναχώρηση της Ασφάλειας ο διευθυντής της ρευματολογικής κλινικής ανέβασε υψηλή πίεση και υπέστη εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.Χρέωναν φάρμακο υπό δοκιμή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πλαστή συνταγή που εντοπίστηκε φέρεται να ήταν για ασφαλισμένη του ΟΓΑ, γεγονός που διευκολύνει την προμήθεια του εν λόγω φαρμάκου. Κι αυτό διότι ένας ασθενής που είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ προμηθεύεται δωρεάν το φάρμακο από το νοσοκομείο και στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος, μπορεί να το πουλήσει στο εξωτερικό, όπου η τιμή του είναι διπλάσια και τριπλάσια.
Πάντως, σύμφωνα με φαρμακοποιούς, ένα τέτοιο φάρμακο μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος από ιδιωτικό φαρμακείο, αρκεί να έχει τη συνταγή του γιατρού και να το πληρώσει από την τσέπη του. Διαφορετικά, αν το καλύψει το ασφαλιστικό του ταμείο, θα πρέπει να το προμηθευτεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου, και αν δεν υπάρχει εκεί, να το προμηθευτεί από άλλο νοσοκομείο που θα το έχει. Αν δεν βρεθεί σε κανένα νοσοκομείο, μόνο τότε το ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει τα έξοδα αγοράς του από ιδιωτικό φαρμακείο.

ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2010


Νικολετα Μπουκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: