Δευτέρα, Ιουνίου 14, 2010

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων το ασφαλιστικό και το εργασιακό

Θρυαλλίδα απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων θα αποτελέσει η πλήρης υιοθέτηση του Μνημονίου της τρόικας και η επίσπευση από την κυβέρνηση της "δίδυμης" μεταρρύθμισης εργασιακού και ασφαλιστικού, που ξηλώνει όλες τις μεταπολεμικές κατακτήσεις 6,5 εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.
Ταυτόχρονα η εισαγωγή εργασιακών σχέσεων γαλέρας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους (ευκολότερες απολύσεις, με μισή αποζημίωση, πάγωμα των μισθών, θεσμοθετημένη ευέλικτη εργασία μέχρι το 28ο έτος της ηλικίας και με μισθό 500 ευρώ), "έρχεται και δένει" με τις νέες συντάξεις πτωχοκομείου, ύψους 200 - 300 ευρώ, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θα είναι σχεδόν αδύνατον να εργαστεί 40 χρόνια για να λάβει την ανταποδοτική σύνταξη, που κυμαίνεται μεταξύ 550 - 800 ευρώ.

Κατάτμηση ή μετάθεση...
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς το κακόγουστο θέατρο που εκτυλίχθηκε τον τελευταίο μήνα με τον υπουργό Εργασίας να παρουσιάζει κατ' αρχήν ένα προσχέδιο άσχετο με το Μνημόνιο, στη συνέχεια να να διαπραγματεύεται δήθεν σκληρά με την τρόικα και στο τέλος να ομολογεί ότι είναι ο ίδιος ο θεματοφύλακας του Μνημονίου, έφερε ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, εξαγριώνοντας ακόμα περισσότερο τους ασφαλισμένους.
Με δεδομένο πλέον το επικοινωνιακό ναυάγιο στο ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας αφήνει να διαρρέει ότι οι ασφαλιστικές αλλαγές θα εισάγονται προς ψήφιση σε δόσεις! Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η εισαγωγή του βασικού νομοσχεδίου σχεδιάζεται για τις 23 Ιουνίου και θα συμπληρωθεί από διαδοχικούς νόμους, που θα εισάγονται στα θερινά τμήματα της Βουλής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, "κουμπώνοντας" και εξειδικεύοντας διατάξεις στο αρχικό νομοσχέδιο - κορμό. Ετσι μπορεί να ψηφιστεί περί τα τέλη Ιουνίου το ασφαλιστικό και να ακολουθήσουν στα θερινά τμήματα νόμοι που θα αφορούν π.χ. τον συντελεστή αναπλήρωσης, την 40ετία ή την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών!

Αυτό το σενάριο εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον γενικότερο προβληματισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για ψήφιση "μια και έξω" ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου. Όπως είχε σημειώσει στις 2 Ιουνίου η "Αυγή", κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η τρόικα των δανειστών (τέλος Σεπτεμβρίου) για την ψήφιση του νόμου, καθώς εκτιμούν ότι είναι περίπου αδύνατη η συνύπαρξη του ασφαλιστικού με την πολύκροτη υπόθεση της Siemens και τον χρηματισμό πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σύνταξη στο μισό του μισθού
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με το Μνημόνιο εισάγεται ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου ο εργαζόμενος, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης, αφού έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 65ο έτος της ηλικίας του, θα λαμβάνει κύρια σύνταξη κατά τι μικρότερη από το μισό του μέσου μισθού του!

Όπως ξεκαθαρίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η συμφωνία τρόικας - υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης να μην είναι μεγαλύτερο του 48% των συντάξιμων αποδοχών, που αντιστοιχεί σε 1,2% μέσο ετήσιο ποσοστό για 40 χρόνια συνολικής εργασίας, μετατρέπει το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αντίστοιχο ιδιωτικής ασφάλισης.

Η συμμετοχή του κράτους εξαντλείται πλέον στην καταβολή μιας προνοιακής παροχής ύψους 360 ευρώ, την οποία η τρόικα δεν χαρακτηρίζει σύνταξη, αλλά «εγγυημένο εισόδημα βασισμένο σε εισοδηματικά κριτήρια, για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών». Ανεξάρτητα από το πώς η κυβέρνηση και κατά κύριο λόγο το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας θα σχηματοποιήσει την ακόμη και κατά 50% μειωμένη τελική σύνταξη, αυτή είναι η ουσία των προτάσεων της τρόικας, που λόγω Μνημονίου αλλά και αδυναμίας της Ελλάδας να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις με τους πιστωτές της προσλαμβάνουν «καταναγκαστικά υποχρεωτικό» χαρακτήρα.
Πετρόπουλος Α.

PREZA TV
14/06/2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΒΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΙΜΑ..

Διαβάστε το και διαδόστε το..

"Εβαψαν τα χέρια τους με αίμα οι τραπεζίτες.

Για τους νόμιμους τοκόγλυφους, τους λήσταρχους ουσιαστικά, τραπεζίτες, και το «θεάρεστο» έργο που κάνουν, με τις ευλογίες των αστικών κυβερνήσεων, έχουμε γράψει δεκάδες φορές. Θα ήταν πλεονασμός να το επαναλαμβάναμε.

Σήμερα όμως θα μπορούμε να τους χαρακτηρίζουμε και δολοφόνους κάτι που είχε προαναγγελθεί και το περιμέναμε όλοι.
Εβαψαν τα χέρια τους με αίμα.

Η καπιταλιστική κρίση έχει οδηγήσει στα νύχια των τραπεζιτών χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παράλογες απαιτήσεις των νόμιμων τοκογλύφων.
Το αποτέλεσμα γνωστό.
Εκατοντάδες σπίτια χάνονται, για να καταλήξουν στα «κοράκια» που νταραβερίζονται με τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς που σε συνεργασία με τους τραπεζίτες ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται άστεγοι απ’ την μια μέρα στην άλλη θύματα της αναλγησίας και ασυδοσίας των τραπεζιτών.
Είναι χαρακτηριστικός ο διαφημιστικός πίνακας που παραθέτουμε από μια τέτοια «επιχείρηση».

Υπάρχει ένας πίνακας που δείχνει τις εξευτελιστικές τιμές που βγαίνουν τα σπίτια σε πλειστηριασμούς).

Οι συγκεκριμένοι «επιχειρηματίες», αφού φυσικά τους τα χώσεις χοντρά, αναλαμβάνουν να σε προμηθεύσουν σπίτι, απ’ αυτά που έχουν κατασχέσει οι τράπεζες, σε «πολύ συμφέρουσα τιμή» όπως γράφουν.
Και όντως, ένα πρόχειρο τηλεφωνικό ρεπορτάζ που κάναμε σήμερα, είναι εξευτελιστικές οι τιμές με τα οποία αγοράζουν τα σπίτια αυτοί οι αετονύχηδες.

Και όπως ξέρουμε όλοι το ανθρώπινο μυαλό δεν θέλει πολύ ώρα να σαλτάρει. Είναι τρομερό να χάνεις κόπους μιας ζωής και ξαφνικά να βρίσκεσαι στον δρόμο θύμα του αδηφάγου τραπεζικού κεφαλαίου.

Πριν λίγο καιρό διαβάζαμε σε εφημερίδα: «Σε απόπειρα αυτοκτονίας οδηγήθηκε χτες 37χρονος, όταν τράπεζα, από την οποία είχε δανειστεί χρήματα, του ανακοίνωσε ότι θα κατασχέσει το σπίτι του.
Το περιστατικό συνέβη χτες το μεσημέρι στο Χαλάνδρι… Οταν ο διευθυντής του υποκαταστήματος τράπεζας τού ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε κατάσχεση της κατοικίας του, βγήκε στο δρόμο και περιέλουσε το σώμα του με εύφλεκτο υγρό. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».


Το επόμενο βήμα το είδαμε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία»."38χρονος μηχανουργός στραγγάλισε τη γυναίκα του, επιχείρησε να κάνει το ίδιο στα δύο ανήλικα παιδιά του και στη συνέχεια απαγχονίστηκε, επειδή το σπίτι του βγήκε στον πλειστηριασμό λόγω της καθυστέρησης δύο δόσεων (1.600 ευρώ").

Γαμώτο, δεν φτάνει που μας ληστεύουν, άρχισαν και να μας δολοφονούν! Δεν είναι καιρός να παλέψουμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να σκοτώσουμε το απάνθρωπο πολιτικό σύστημα που βιώνουμε;

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΚΑΚΣΤΕΡ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ