Διαμετακομιστικό τρίγωνο που θα έχει επίκεντρο τον Πειραιά και θα επεκτείνεται από το Θριάσιο μέχρι το Λαύριο σχεδιάζουν οι Κινέζοι, προκειμένου να αξιοποιήσουν το συγκριτικό γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδα ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στις επαφές με τους Κινέζους, τα επόμενα στάδια του σχεδίου της Cosco για επενδύσεις στην Ελλάδα αφορούν και άλλα ελληνικά λιμάνια, όπως αυτό του Λαυρίου. Η κινεζική πλευρά σχεδιάζει ένα διαμετακομιστικό τρίγωνο στην Αττική με το οποίο, εφόσον επιτευχθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση του ΟΣΕ και συγκεκριμένα του τμήματος που αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές με σκοπό να αυξηθεί η δυνατότητα διακίνησης εμπορευμάτων μέσω συνδυασμένων μεταφορών (τρένο- πλοίο και το αντίστροφο).
Η Coscο επιδιώκει επίσης την επέκτασή της με την απόκτηση της διαχείρισης και άλλων λιμανιών. Ετσι, ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει, εκτός από το λιμάνι του Λαυρίου, και για τη διαχείριση εμπορευμάτων στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. Η ναυτιλία είναι ο τομέας που απασχολεί πρωτίστως την κινεζική πλευρά μετά και τη συμφωνία του ΟΛΠ με την Cosco, η οποία έβαλε τον Πειραιά στο κέντρο του διεθνούς χάρτη για τη διαχείριση και μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων. Μάλιστα η συμφωνία για τη διαχείριση του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛΠ που αποτελεί το πρώτο στάδιο του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιαφού κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη στη Σαγκάη, έχει αρχίσει να αποδίδει και ο ρυθμός αύξησης στη διακίνηση των εμπορευματικών κιβωτίων (κοντέινερ) από τον περασμένο Απρίλιο έχει ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις. Οσον αφορά το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, ήδη η Cosco συζητά τη δραστηριοποίησή της είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τον ΟΛΠ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική δημοπράτηση. Η διαδικασία είναι ανοιχτή. Προβλέπεται να δοθεί με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή για περίοδο 40 ετών το εμπορευματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί εκεί.
Ο επικεφαλής της Cosco, στις επαφές που είχε στην Κίνα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να δρομολογήσει η εταιρεία επενδύσεις που θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία για να αυξηθεί η δυναμικότητα του εμπορικού λιμένα του Πειραιά, ενώ τόνισε ότι η έλευση της Coscο στην Ελλάδα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έλθουν και άλλες κινεζικές επιχειρήσεις.
Ζήτησαν ενημέρωση για τους διαγωνισμούς
Από τις επαφές της Λούκας Κατσέλη με τους εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης αλλά και με επιχειρηματίες στο Πεκίνο προκύπτει ότι η κινεζική πλευρά είναι ενημερωμένη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας βάσει της λίστας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ζήτησε να ενημερώνεται αναλυτικά για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσει κάθε υπουργείο στην Ελλάδα μέσω του Ιnvest in Greece. Η υπουργός Οικονομίας η οποία είχε συνάντηση στο Πεκίνο με τον κινέζο υπουργό Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων Chen Demig αλλά και με τον πρόεδρο της China Ιnvestment Corporation Lou Jiwei, παρουσίασε το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που ετοίμασε το Ιnvest in Greece με βάση τις προτεραιότητες και το επενδυτικό ενδιαφέρον των δημόσιων και ιδιωτικών κινεζικών επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούν τους τομείς: τουρισμός υψηλού επιπέδου, διαχείριση απόβλητων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας όπως στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Επίσης παρουσιάστηκαν: το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα μεγάλα έργα υποδομών που προκηρύσσονται με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ- λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, οπτικές ίνες κ.τ.λ.), το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Ταμείο Χρηματοδότησης της Οικονομίας που προτείνεται να δημιουργηθεί καθώς και οι προοπτικές σε κλαδικό και εταιρικό επίπεδο των δημόσιου ενδιαφέροντος εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών όπως είναι ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΤΕ, η ΑΤΕ κ.τ.λ.
Μάλιστα η κινεζική πλευρά απηύθυνε πρόσκληση στην κ. Κατσέλη να συμμετάσχει η χώρα μας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Εκθεση της Cemin στην οποία συμμετέχουν όλες οι διοικήσεις των επαρχιών της Κίνας προκειμένου να παρουσιαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει ώστε να προσκληθούν οι ανάλογες δημόσιες και ιδιωτικές κινεζικές επιχειρήσεις για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αυτή και να γίνουν διμερείς συναντήσεις.
ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου