Σάββατο, Ιουνίου 05, 2010

ΤΑ ΜΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ...

Μετά τη βασική σύνταξη σειρά έχουν τώρα οι επικουρικές, οι οποίες μπαίνουν στη μέγκενη των επιτηρητών.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την κατάρτιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η αντιπροσωπεία της τρόικας ζήτησε να αθροιστούν στις κύριες συντάξεις και οι επικουρικές και μαζί να «υπακούσουν» στον κανόνα: ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης. Εστω και αν αυτό το ποσοστό είναι μεσοσταθμικό, δεν οδηγεί δηλαδή ευθέως σε σύνταξη στο 48% για 40 έτη ασφάλισης, ωστόσο εάν εφαρμοστεί δύναται να προκαλέσει περικοπές έως και 40% στις αποδοχές. Από 90-100% σήμερα και οι δύο συντάξεις μαζί -και μόνο για 35 έτη ασφάλισης- θα περιοριστούν στο 51-55% για 40 έτη ασφάλισης.
Το πλαφόν τίθεται γιατί και οι επικουρικές συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα Ταμεία είναι στο «κόκκινο». Αδυνατούν δηλαδή να δώσουν ακόμη και το 20%, εν σχέσει με την κύρια, ως επικουρική σύνταξη που προβλέπουν τα καταστατικά.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει καταβολή των επικουρικών συντάξεων ύστερα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από την οποία θα προκύπτει η σχετική οικονομική ευχέρεια. Ομως η αναφορά αυτή δεν φαίνεται να πείθει τους επιτηρητές, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δεινή οικονομική (και κυρίως δημοσιονομική) κατάσταση της χώρας και να επιβάλουν μέτρα. Ετσι η πίεση από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ (κρατική συμμετοχή στο σύστημα), η οποία αρχικά επιδιώχθηκε να συνυπολογίζεται στο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2% τον χρόνο, πέρασε στις επικουρικές. Εξάλλου, και αυτό το όψιμο αίτημα των επιτηρητών βρίσκεται εκτός μνημονίου και οι επιτηρητές το θέτουν εκ του περισσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιο σκληρός εκ των επιτηρητών που επισκέφθηκαν πριν από δέκα ημέρες την Αθήνα είναι ο Ιταλός. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα είναι χρήσιμο να δοκιμαστεί και στη χώρα του (αμέσως μετά).


Το ίδιο κλίμα «πειραματικών εφαρμογών στη χώρα μας ώστε το μοντέλο να επεκταθεί στην Ευρώπη» διαπίστωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια των χθεσινών επαφών του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. Μάλιστα δεν απέκλεισε το εν λόγω σχήμα που τώρα δοκιμάζεται στην Ελλάδα αμέσως μετά να γίνει «πράσινη βίβλος» (σ.σ. πρόκειται για κατευθυντήριες γραμμές, ενώ η «λευκή» είναι υποχρεωτικώς εφαρμοστέα οδηγία) και να αποτελέσει τον κοινοτικό κανόνα στην κοινωνική ασφάλιση. Καίτοι από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο κ. Παναγόπουλος μετέφερε από την Ελλάδα κλίμα κοινωνικής εξέγερσης, όπως εξάλλου και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Τζ. Μονγκς. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο θέλησε να αποσείσει τις δικές του ευθύνες υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνεται η Κομισιόν για τα μέτρα και ότι «κακώς τα βάζετε με την Ε.Ε.».
Το δικό τους μήνυμα στήριξης στους νέους εργαζόμενους της Ελλάδας, αλλά και καταδίκης των μέτρων που επιβάλλονται σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, καθώς οι δραματικές εξελίξεις παίρνουν μορφή ντόμινο, έστειλαν οι νέοι συνδικαλιστές της ΣΕΣ. Επειτα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Νεολαίας Γ. Πούπκου, κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης της Νεολαίας της ΣΕΣ που έγινε στις Βρυξέλλες, ήταν οι σοβαρές επιπτώσεις που έχουν τα σκληρά οικονομικά μέτρα στην ποιότητα ζωής και στις συνθήκες εργασίας των νέων στην Ελλάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2010


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτός θα φύγει μέρα στο όνομα της Αλλαγής και των ψεμμάτων του.
όχι τίποτε άλλο αλλά για να βλέπει ότι βάζει το δαχτυλάκι του στην αλυσίδα όταν ποδηλατεί το αρχίδι.

Ανώνυμος είπε...

Τι ΣΥΝΤΑΞΗ θα πάρει ο άχρηστος;