Αιχμές κατά του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη εξαπέλυσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι οι ευθύνες για τη ζημιά που υπέστη ο ΟΣΕ, από τις συμβάσεις που υπέγραψε με τη γερμανική εταιρεία, είναι διαχρονικές. Γεγονός που- κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- σημαίνει ότι στο στόχαστρο της Ν.Δ. βρίσκεται ο Μ. Λιάπης καθώς- όπως έλεγαν- ήταν ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός τόσο για τον Προαστιακό όσο και για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Επίσης ο κ. Τζαβάρας δήλωσε με νόημα πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να βρει τον τρόπο να επανέλθει στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens» και εκτίμησε ότι η ζημιά για το Δημόσιο μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Εμμανουήλ Παναγιώτου χθες κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες για τον Οργανισμό στον πρώην αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας πως όχι μόνο διατήρησε ανεξέλεγκτο να δρα κατά του συμφέροντος του ΟΣΕ και του Δημοσίου τον μηχανισμό υποστήριξης της σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία, αλλά και ότι με συνέργειες και πράξεις του παραχώρησε ως αντισταθμιστικά οφέλη χώρους του Δήμου Αθηναίων και του αντίστοιχου των Αγίων Αναργύρων ζημιώνοντας ακόμη περισσότερο τόσο τον Οργανισμό όσο και το Δημόσιο.
Στην κατάθεσή του το πρώην στέλεχος της γαλάζιας συνδικαλιστικής παράταξης υποστήριξε πως ο κ. Χατζηδάκης ήταν ενημερωμένος από τους ανθρώπους της Ν.Δ. για το τι συνέβαινε στη συγκεκριμένη σύμβαση του ΟΣΕ με τη Siemens και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έπρεπε τη διακόψει, ιδιαίτερα όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το έργο από του Ρέντη και πάνω, και να κάνει άλλη προκήρυξη του νέου υπογειοποιημένου κομματιού.
Πάντως ο Σ. Βαλυράκης που συνέχισε και χθες την επίθεσή του κατά του προέδρου της Επιτροπής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος Στυλιανού Γκρόζου αναφέρει, σε επιστολή του προς τον εποπτεύοντα της Επιτροπής υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ότι μέχρι τώρα «η Επιτροπή δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την αποκάλυψη της ροής μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens». Και ζητά από τον υπουργό να μετατρέψει με νέο θεσμικό πλαίσιο την Επιτροπή σε Ανεξάρτητη Αρχή και να της δώσει νέες αρμοδιότητες προκειμένου να ελεγχθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο η διαφθορά.
ΤΡΙΑ κακουργήματα από τα οποία ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ και συνδέονται με τη σύμβαση για την προμήθεια των στρατιωτικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων «Ερμής» εντόπισε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.
Τα αδικήματα είναι απάτη από κοινού, απόπειρα απάτης και υπεξαίρεση από κοινού κατά του Δημοσίου, ενώ τον επιμερισμό των ποινικών ευθυνών και την προσωποποίηση των κατηγοριών θα αναλάβει να κάνει ο ειδικός ανακριτής. Εκτός εάν ο δικαστικός λειτουργός κρίνει ότι λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση της Siemens, που ήταν μία από τις υποκατασκευάστριες εταιρείες του έργου, η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί για λόγους συνάφειας στο Εφετείο, όπου και διενεργείται η έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο εισαγγελικός λειτουργός, όπως φαίνεται και από τη δίωξη, δεν... σκόνταψε σε ευθύνες πολιτικών προσώπων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, κατά τις επιταγές του νόμου, θα είχε διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.
Η επίμαχη σύμβαση αφορούσε την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού συστήματος και οι πρώτες υπογραφές είχαν... πέσει το 1999 μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία). Η τελευταία με τη σειρά της ανέθεσε την εκτέλεση των συμβάσεων σε διάφορες υποκατασκευαστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Siemens. Σύμφωνα μάλιστα με τα προβλεπόμενα το σύστημα «Ερμής» έπρεπε να είχε παραδοθεί από το έτος 2006 αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί ολόκληρο.
Επιπλέον η ΕΑΒ μαζί με τη Siemens φέρονται ότι συνέστησαν μία κοινή εταιρεία που θα αναλάμβανε μέρος της κατασκευής του έργου, αξίας περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία όμως ποτέ δεν λειτούργησε, ενώ ο εισαγγελέας- κατά πληροφορίες- διαπίστωσε υπερκοστολογήσεις στη σύμβαση και για τον λόγο αυτό κάλεσε ως υπόπτους πρώην στελέχη της ΕΑΒ.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης είχε κληθεί πριν από τη φυγή του στο εξωτερικό ως μάρτυρας ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος όμως είχε δηλώσει άγνοια για διακίνηση «μαύρου χρήματος» που συνδέεται με τις επίμαχες συμβάσεις.
«ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ούτε ως πρωταίτιος, ούτε ως κομπάρσος, για το σκάνδαλο Siemens, αφού δεν έχω καμία σχέση με την εταιρεία αυτή ή οποιαδήποτε παραφυάδα της. Το μόνο παράπτωμά μου είναι η φιλία μου με τον κ. Τ. Μαντέλη».
Με το επιχείρημα αυτό ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γιώργος Τσουγγράνης επιχείρησε να πείσει χθες τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την αθωότητά του, ζητώντας τους να μην επικυρώσουν την εισαγγελική διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.
ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου