Ούτε οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009 ανέκοψαν τις διαθέσεις των επίδοξων καταπατητών δημόσιων δασικών εκτάσεων. Μόνο την περασμένη χρονιά, σε όλη τη χώρα, υποβλήθηκαν πάνω από 2.500 αιτήσεις αποχαρακτηρισμού!
Το «μυστικό» βρίσκεται στο... θεσμικό πλαίσιο, που παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις δεν θωρακίζει τα δάση. Ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν δασοκτόνες διατάξεις που απαγορεύουν στους δασάρχες να αμφισβητούν τις αποφάσεις ειρηνοδικείων. «Με μια απόφαση δικαστηρίου, που μάλιστα δεν είναι τελεσίδικη, ιδιώτες θεωρούνται ιδιοκτήτες, ενώ οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε δευτεροβάθμια όργανα», επισημαίνει ο Ν. Μπόκαρης, πρόεδρος των δασολόγων του Δημοσίου και εξηγεί ότι η μόνη λύση είναι να προχωρήσουν επιτέλους οι δασικοί χάρτες.
Η πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών θα γίνει το φθινόπωρο, όπως μας είπαν οι αρμόδιοι του Κτηματολογίου. Αφορούν την Αττική, όπου είναι έτοιμοι οι 8 από τους συνολικά 32 χάρτες που καλύπτουν το νομό.
Είναι μια «πονεμένη ιστορία» που κρατάει πάνω από τριάντα χρόνια. Με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 η δασοκάλυψη στο σύνολο της χώρας ήταν 95,3 εκατ. στρέμματα, αλλά νεότερες καταγραφές την περιορίζουν κατά 12,4 εκατ. στρέμματα. Μια απώλεια 11%, που συνεχίζεται... Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει στη δεκαετία του '80 από τις δασικές υπηρεσίες, αλλά οι χάρτες ουδέποτε επικυρώθηκαν και πλέον έχουν μόνον μουσειακή αξία. Η βασική αιτία της καθυστέρησης ήταν οι συνεταιρισμοί, που ξεπερνούν τους 180 σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι 130 βρίσκονται στην Αττική.
Οι περισσότεροι είχαν αποκτήσει, με νόμιμες αλλά κυρίως αμφισβητούμενες διαδικασίες, δασικές εκτάσεις στις δεκαετίες του '60 και του '70, οι οποίες όμως με την ψήφιση του Συντάγματος το 1974 έχασαν το δικαίωμα δόμησης. Πρόκειται για πάνω από 200.000 στρέμματα, από τα οποία τα 90.000 βρίσκονται στην Αττική, στις παρυφές του Υμηττού και της Πάρνηθας, καθώς και στα καμένα της βορειο-ανατολικής Αττικής.
Τη σκυτάλη ανέλαβε στη συνέχεια το κτηματολόγιο. Στο πρώτο πακέτο των κτηματογραφήσεων της περιόδου 1996-2002, είχαν καταγραφεί τα ακίνητα σε 322 δήμους με συνολική επιφάνεια 7,69 εκατ. στρέμματα, από τα οποία τα 3,58 εκατ. αφορούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι δασικοί χάρτες που εκπονήθηκαν και αντιπροσωπεύουν το 5,82% της χώρας, έχουν παραδοθεί από χρόνια στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να βάλουν τις «κόκκινες γραμμές» των ορίων των δασών.
Το 2008 προωθήθηκε η διαδικασία σε άλλους 113 δήμους, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που αφορούσαν 1,9 εκατ. στρέμματα και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Υπό ανάθεση βρίσκονται οι μελέτες για άλλους 44 δήμους της Αττικής.
Αυτή τη φορά οι έτοιμοι χάρτες σκόνταψαν στο νομοθετικό κενό για την έννοια του δάσους. Ο νόμος 3208/2003 όριζε ότι χαρακτηρίζεται δασική μια περιοχή με δασοκάλυψη 25%, στην πράξη όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ. Η εικόνα ξεκαθάρισε με το νόμο του περασμένου Δεκεμβρίου, με τον οποίο η Τίνα Μπιρμπίλη επανέφερε τις διατάξεις του νόμου 998/1978 με τις οποίες θεωρείται δασική μια περιοχή με δασοκάλυψη μόνον 15%.
Η διαδικασία προβλέπει υποβολή ενστάσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς, εκδίκασή τους από ειδική επιτροπή και επικύρωση των χαρτών, που θα θέσουν τέρμα στη συναλλαγή ανάμεσα στους ιδιώτες και τις δασικές υπηρεσίες. «Δεν υπάρχει προσωπικό», μας εξηγεί ο Ν. Μπόκαρης και σημειώνει ότι ακόμα και στην Αττική παραμένει κενό το 50% των οργανικών θέσεων. Υπενθυμίζει πάντως ότι διαθέτουμε περίπου 1.000 αγροφύλακες, από τους οποίους οι 120 βρίσκονται στην Αττική και θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις δασικές υπηρεσίες, αλλά δεν έχει ακόμη προωθηθεί το νομοσχέδιο για τις μετατάξεις τους!
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010
Χαρα Τζαναβαρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου