Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ «ΧΡΥΣΑ» ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ...ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...;;;

Δυσβάσταχτη εξακολουθεί να είναι η δαπάνη μίσθωσης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για το ελληνικό Δημόσιο, παρότι εφέτος τα μισθώματα μειώθηκαν, έπειτα από αλλεπάλληλες ενστάσεις της ελληνικής πλευράς προς τις εταιρείες ενοικίασης.Την ίδια ώρα, έρευνα για τις πανάκριβες μισθώσεις των πυροσβεστικών ελικοπτέρων κατά τα έτη 2008 και 2009 διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας από τον Μάιο.
Την εισαγγελική διερεύνηση του ζητήματος προέτρεψε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Λεβέντη, αποκάλυψε ότι το 2009 το υπ. Δημόσιας Τάξης ενοικίασε από την εταιρεία «Erickson Air-Crane» 5 ελικόπτερα τα οποία πλήρωσε 35% ακριβότερα σε σχέση με εφέτος.
Ακολούθως, ο κ. Βούγιας εξήγησε πως μετά μια «απλή», όπως τη χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση με τη μητρική εταιρεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενοικίασε προς 1.250.000 ευρώ φθηνότερα το κάθε ελικόπτερο.
Συγκεκριμένα, το 2009 κάθε ελικόπτερο στοίχισε 4.450.000 ευρώ, ενώ φέτος η προσφορά ήταν 3.200.000 ευρώ «για τα ίδια ελικόπτερα, για την ίδια περίοδο 4 μηνών, με την ίδια συντήρηση», όπως διασαφήνισε ο κ. Βούγιας. Το 2009 νοικιάστηκαν 5 ελικόπτερα S 64 έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος για 3 ίδιου τύπου ελικόπτερα η δαπάνη θα ανέλθει μόλις στα 9,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, το 2009 η συνολική δαπάνη μίσθωσης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ανήλθε στα 31.688.649 ευρώ. Το 2010 τα μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα θα κοστίσουν στο Ελληνικό Δημόσιο 19.086.000 ευρώ.
Η έκπτωση βέβαια δεν έγινε οικειοθελώς από τις εταιρείες, αλλά λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν προς αυτές από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Από τα τέλη του 2009, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησαν έρευνα αγοράς όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης των ίδιων ελικοπτέρων σε άλλες χώρες. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα κατέβαλλε υψηλότερο αντίτιμο συγκριτικά με άλλα κράτη, για τα ίδια ελικόπτερα και τις ίδιες παροχές υπηρεσιών.
Στις αρχές του έτους η Πυροσβεστική ζήτησε μείωση των τιμών μίσθωσης κατά 30%-40% από τις εταιρείες που διαθέτουν τα ελικόπτερα και ενώ ήταν σε εξέλιξη διαγωνισμός. Η επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρείες απέφερε καρπούς και εξοικονομήθηκαν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου περίπου 13 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.
Σημειωτέον ότι τα ελικόπτερα «Erickson S64», σύμφωνα με ειδικούς, είναι τα πιο μάχιμα για το δύσκολο έργο της δασοπυρόσβεσης και οι Αμερικανοί πιλότοι που τα οδηγούν είναι οι καλύτεροι στον κόσμο.
Τα ελικόπτερα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και σήμερα υπερτερούν χρηστικά των άλλων ελικοπτέρων, παρότι διαθέτουν μικρότερη χωρητικότητα νερού. Τα «Erickson S64» μπορούν να μεταφέρουν 9 τόνους νερού, ενώ ελικόπτερα τύπου «Sicorsky 64E» έχουν δυνατότητα μεταφοράς 15 τόνων νερού.

Μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού έκαναν τα πρώτα συγγραφικά τους βήματα εκδίδοντας με τη βοήθεια του σχολείου τους, των εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός», πέντε όμορφες ιστορίες υπό τον τίτλο «Με λίγα λόγια».
Οι ιστορίες είναι εμπνευσμένες από έργα διάσημων ζωγράφων, όπως του Πάμπλο Πικάσο, του Κλέε, του Βαν Γκογκ και του Μπονάρ. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και άφησαν τη φαντασία τους να δημιουργήσει με βάση αυτό που έβλεπαν στα έργα ζωγραφικής. Ετσι έφτιαξαν ολοκληρωμένες ιστορίες γεμάτες ζωή. Ιστορίες που, χωρίς διάθεση υπερβολής, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το περιεχόμενο πολλών λογοτεχνικών βιβλίων.
Εκτός από το συγγραφικό ταλέντο των μικρών μαθητών, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το ομαδικό πνεύμα και η συλλογικότητα οδηγούν στην επίτευξη θαυμάτων, κάτι πραγματικά πολύ διδακτικό για τις μέρες που ζούμε. Αν πέσει στα χέρια σας διαβάστε το. Θα ανακαλύψετε ότι τα παιδιά μας δεν βλέπουν το κόσμο σαν παραμύθι, αλλά ξέρουν να ξεχωρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα και από την ηλικία των δώδεκα ετών έχουν βάλει σκοπό να την αλλάξουν.
Οσο για τους δασκάλους που στάθηκαν βοηθοί σε αυτή την προσπάθεια, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι ότι τους αξίζει πραγματικά ο τίτλος του εκπαιδευτικού.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: