Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ»...ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Η Μαριάνθη έχει κατ' επανάληψη μιλήσει στην «Ε» ως τοξικομανής κρατούμενη για τις συνθήκες στη φυλακή, για τα αιτήματα των φυλακισμένων στη μεγαλειώδη κινητοποίησή τους το 2008, ενώ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αποφυλάκισής της -σε μια μακρόχρονη πορεία εξάρτησης και εγκλεισμού- έλαβε μέρος σε συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Ξανά στη φυλακή για ναρκωτικά κι ενώ έχει συμπληρώσει το 12μηνο της προσωρινής κράτησης, δεν την αποφυλακίζουν, όπως δικαιούται, αφού το δικαστικό συμβούλιο Εφετών Αιγαίου δεν δέχεται ότι είναι τοξικομανής παρά την ιατρική πραγματογνωμοσύνη που το πιστοποιεί, βεβαίωση του ΚΕΘΕΑ από το πρόγραμμα που παρακολουθεί στη φυλακή, προηγούμενες καταδίκες ως εξαρτημένη, γνωμάτευση ειδικού παθολόγου ακόμη και εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο.

Το δικαστικό συμβούλιο επικαλείται πλημμελή τήρηση της σχετικής υπουργικής απόφασης που καθορίζει τα κριτήρια για την παραδοχή της εξάρτησης από ναρκωτικά. Η πραγματογνωμοσύνη όμως με βάση τα κριτήρια της ίδιας υπουργικής απόφασης τη βρίσκει θετική και στα εννέα κριτήρια που προβλέπονται, ενώ αρκεί θετική απάντηση σε τουλάχιστον τρία για να κριθεί κάποιος εξαρτημένος. Επιπλέον, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει στη φυλακή, η διαπίστωση της κατάχρησης ουσιών -όπως είναι η καταστροφή όλων των φλεβών που βρίσκονται αμέσως κάτω από το δέρμα- είναι φανερή και με απλή φυσική εξέταση.
Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη κάποιων στοιχείων δεν ακυρώνει την αποδεικτική ισχύ της πραγματογνωμοσύνης, ενώ για την τήρηση του νόμου σε ό,τι αφορά τους ελέγχους καθιστά υπεύθυνη την κρατούμενη. Η οποία θα υποστεί και τις σοβαρότατες κυρώσεις καθώς αν δεν γίνει δεκτή η τοξικομανία της θα καταδικαστεί σε ισόβια κι ας είναι 20 χρόνια εξαρτημένη.

Ακόμη χειρότερα «με αυτή την αντιμετώπιση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλη η νομοθετική πολιτική για τους τοξικομανείς, αφού όλες οι πραγματογνωμοσύνες είναι σαν της Μαριάνθης, οπότε αν θεωρηθούν άκυρες θα ξαναγεμίσουν οι φυλακές εξαρτημένους χρήστες», προειδοποιεί η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που ζητεί την άμεση απελευθέρωσή της.
Η ίδια φοβάται ότι την εκδικούνται για τους αγώνες της με μια πρωτοφανή μεθόδευση προκειμένου να μη βγει από τη φυλακή. Είναι δυνατόν;

ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμα εχει παρει ναρκωτικα μεσα...Τι 12 μηνο και μαλακιες..μεσα ρε,.,ολοι μεσα..

Ανώνυμος είπε...

kleiste mesa tous doihkites tmhmaton diokseis narkotikon pou synergazonte me tous emporous kai pianoun ta vaporakia.me auton ton tropo exoun synexia sylipsis ara kai proagoges syn to oikonomiko.oi mpatsoi poulane thn hroinh.enas apeksartimenos

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΓΚΛΟΠ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ ΦΤΑΝΕΙ Η ΠΡΕΖΑ ΤΟΥ.ΓΑΜΩΠΟΥΣΤΑ ΞΕΚΟΛΙΑΡΗ 1.53