Συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στην αγωνιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Με κεντρικό σύνθημα "Καταργούν τη σύνταξη, την αποζημίωση, αυξάνουν το όριο απολύσεων, μειώνουν το μεροκάματο. Το έγκλημα δεν θα περάσει, να ακυρωθεί τώρα το μνημόνιο", οι διαδηλωτές, με μαχητικά συνθήματα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις απερχόμενες αλλαγές, δηλώνοντας "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα πλούτη του κεφαλαιοκράτη".
Η γραμματέας του ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κεντρικής επιτροπής, με δήλωσή της προέτρεψε σε "αντεπίθεση και πάλι για κοινωνική δικαιοσύνη".
Η κεντρική ομιλήτρια Αλεξάνδρα Μπαλού, από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μέση οδός ούτε επιστροφή, στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η αποφασιστική επιλογή είναι η γραμμή της ρήξης και του αγώνα για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος, παρά μόνο αυτό που έχουμε απέναντι στη ζωή, στα παιδιά και την τάξη μας. Το πρόβλημα βρίσκεται στην πολιτική που δημιουργεί τα χρέη και υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων στους καπιταλιστές είπε η κ. Μπαλού.
Με τα μέτρα σε εργασιακό και ασφαλιστικό, υπογράμμισε, μειώνονται για πρώτη φορά απόλυτα μισθοί και συντάξεις, γενικεύεται η παιδική εργασία, καθιερώνεται δουλειά έως το θάνατο, απελευθερώνονται οι απολύσεις, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Στο όνομα της ισότητας χτυπιέται βάναυσα η εργαζόμενη γυναίκα. Η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια μετατρέπεται σε εμπόρευμα με ανάδοχο του Καλλικράτη.
Βασικός σταθερός στόχος είναι η εξασφάλιση εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο τόνισε η κ. Μπαλού και συνέχισε: Σε ότι αφορά τις όποιες αντιδράσεις από τους πολιτικούς, είπε ότι φόρεσαν το κοστούμι του πονεμένου συμπαραστάτη των εργαζομένων, εντοπίζοντας το πρόβλημα αν είναι συνταγματικά τα μέτρα ή όχι και αν υπάρχει χρόνος προειδοποίησης της απόλυσης.
Μίλησε κατά των εργοδοτών που λένε ότι δεν χαίρονται με τα μέτρα, ενώ καταστρατηγούν ωράρια και απολύουν, αλλά και κατά των «μεγαλοδημοσιογράφων» που παριστάνουν, όπως είπε, τους έκπληκτους όταν μας βομβαρδίζουν για την αναγκαιότητα των μέτρων.
Επίσης καταφέρθηκε κατά των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες προσπαθούν να υπονομεύσουν την ενότητα του εργατικού κινήματος. Υπογράμμισε ότι υπάρχει οργή και θυμός, που πρέπει να μετουσιωθεί σε οργανωμένο αγώνα και να αντιστοιχεί με το μέγεθος της επίθεσης. Απαιτείται σκληρός και επίμονος αγώνας, πολύμορφος και με διάρκεια και η κυβέρνηση πρέπει να χάσει στον αγώνα με πρώτο σταθμό της τοπικές εκλογές υπογράμμισε η κ. Μπαλού.
Δήλωσε τέλος, ότι συνεχίζεται η κλιμάκωση του αγώνα με σταθμό την απεργία στις 29 Ιουνίου, παλεύοντας για σταθερή μόνιμη δουλειά, όρια ηλικίας και συντάξεις βάση των αναγκών της τάξης.
Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν λίγο πριν το μεσημέρι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Εγνατίας, και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, των δύο μεγάλων κομμάτων και των εργοδοτών, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας προστέθηκαν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ περίπου εκατό άτομα από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τα οποία συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί μπροστά από την Καμάρα.
Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου και κατέληξαν έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπου φώναξαν συνθήματα και διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο.
Οι συνδικαλιστές και τα μέλη του ΠΑΜΕ εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό και μεταξύ άλλων ζητούν: δουλειά για όλους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 5θήμερο, 7ώρο, και 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους, 1.400 ευρώ κατώτερος μισθός, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, φοιτητές, μέλη του συνδικάτου οικοδόμων Θεσσαλονίκης, εμποροϋπάλληλοι, αντιπροσωπεία εργαζομένων και μαθητών στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, κ.α.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2010
2 σχόλια:
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ
ΕΣΕΙΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΟ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΚΑΚΣΤΕΡ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.
ΕΛΗΝΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ
sostos mazi sou
Δημοσίευση σχολίου