Δευτέρα, Ιουνίου 21, 2010

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΑΣΤΑΡΔΩΝ

Σε ίδρυμα φιλοξενείται το 9χρόνο παιδί από τη Ρωσία, που είχε υιοθετηθεί από ζευγάρι της Θεσσαλονίκης.

Η υποθέσει προκαλεί....
Σειρά σοβαρών ερωτημάτων γύρω από το καθεστώς και τις διαδικασίες υιοθεσιών στην Ελλάδα προκάλεσε η κακοποίηση (ξυλοδαρμός) πρόσφατα υιοθετημένου παιδιού από τη Ρωσία από τη θετή του μητέρα, καθηγήτρια μάλιστα του Οικογενειακού Δικαίου (!) στο ΑΠΘ. Λόγω και της ιδιαιτερότητας, η υπόθεση της συγκεκριμένης υιοθεσίας και ενδοοικογενειακής βίας θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Eurochild», που μεριμνά για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με τη Μαίρη Θεοδωροπούλου, εκπρόσωπο της ΜΚΟ «Κέντρο Ερευνών Ρίζες», που είναι και μέλος του Δικτύου.

Μιλώντας στην «Ε», η κ. Θεοδωροπούλου διατυπώνει τα ερωτήματα:
«Με δεδομένο ότι η Διακρατική Συμφωνία της Χάγης δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, πώς το συγκεκριμένο άτεκνο ζευγάρι υιοθέτησε το παιδί και το έφερε στην Ελλάδα;» (Σ.σ.: Η Συμφωνία της Χάγης επιτρέπει τις νόμιμες διακρατικές υιοθεσίες παιδιών από άλλες χώρες σε άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων. Επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή τον Ιούλιο του 2009, αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ, διότι το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας επεξεργάζεται τις διατάξεις λειτουργίας της.)

Αλλά και ο Κώστας Γιαννόπουλος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο Χαμόγελο είχαν φτάσει καταγγελίες από γείτονες «περί κακοποίησης και ξυλοδαρμού του μικρού». «Εγιναν τότε επισκέψεις στην οικογένεια από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, αλλά ...τα πάντα ήταν σωστά τακτοποιημένα στο σπίτι. Η κακοποίηση συνεχίστηκε, διότι κάποιοι όμως φαίνεται ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους από την Πρόνοια ή το Ελληνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Επρεπε να γίνει το περιστατικό στο δρόμο για να αναδυθεί το γεγονός».

«Πρόκειται για νόμιμη ή παράνομη υιοθεσία; Αν είναι νόμιμη, κάτω από ποιο καθεστώς έγινε; Αν όχι, τότε είναι παράνομη και ιδιωτική. Δηλαδή οι γονείς με την κοινωνική υπόσταση και έξωθεν καλή μαρτυρία πλήρωσαν το ίδρυμα, υιοθέτησαν το παιδί και το έφεραν στην Ελλάδα;»

«Βάσει της νομοθεσίας, η νομαρχία όπου υπάγονται οι γονείς θα πρέπει να έχει συντάξει έκθεση αξιολόγησης τόσο των ίδιων όσο και της πορείας της υιοθεσίας. Και αυτή πρέπει να είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

α) Υπάρχει τέτοια έκθεση; Και πώς οι κοινωνικοί λειτουργοί της Θεσσαλονίκης (;) αξιολόγησαν και ενέκριναν την υιοθεσία σε δύο "κουρασμένους" από τη ζωή και τα πανεπιστημιακά έδρανα γονείς;
β) Παρακολουθούν την πορεία της οικογένειας σήμερα και προσφέρουν συμβουλευτική;»

«Οι συγκεκριμένοι γονείς, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πορεία τη υιοθεσίας, αλλά και με το παιδί, έχουν προσφύγει σε ειδικούς; Και πώς εξηγείται η φράση του πατέρα "δεν έχει ανάγκη αυτό, είναι Ρωσάκι", όταν η μητέρα έστω και από ταραχή και ανησυχία "ξυλοκόπησε" το παιδί στη μέση δρόμου της Θεσσαλονίκης;»
«Μήπως το παιδί έκανε την κίνηση αυτή για να φύγει από ένα ασφυκτικά καταπιεστικό περιβάλλον, γεγονός που σημαίνει ότι η υιοθεσία έχει αποτύχει;»

Το περιστατικό, παρατήρησε η κ. Θεοδωροπούλου, «θύμισε την Αμερικάνα γιαγιά, η οποία πριν από ένα χρόνο επιβίβασε σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ το θετό εγγόνι της από τη Ρωσία στο αεροπλάνο, και ως δέμα ασυνόδευτο, το 'στειλε πίσω στο Ιδρυμα απ' όπου το είχε υιοθετήσει η κόρη της, γιατί ήταν άτακτο!».
Και επισήμανε: «Στην προκειμένη περίπτωση, σημασία έχουν τα δικαιώματα του παιδιού, τα οποία από το περιστατικό που ήρθε στη δημοσιότητα φαίνεται ότι καταπατώνται. Αρα απαιτείται πολλή δουλειά από όλους, από γονείς και υπηρεσίες... για να μην πάει ένα παιδί χαμένο».

ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2010


Μαιρη Πινη

2 σχόλια:

vlaxopodas είπε...

εγω θελω τα ονοματα και τις φωτο ολων των καθυκιων..εσυ πρεζα ομως εβαζες τετραγωνακια στις φατσες των μελων του επαναστατικου αγωνα..ακομα μια αναντιστοιχια σου..

Ανώνυμος είπε...

Έστω και με τετραγωνάκια τις φάτσες τους.