Τρίτη, Ιουνίου 15, 2010

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ...

Παραινέσεις στους υπουργούς να αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, αναμένεται να απευθύνει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
O κ. Παπανδρέου, που προβληματίζεται έντονα από το κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, φέρεται αποφασισμένος, σύμφωνα με χθεσινές αναφορές συνεργατών του, να τρίξει τα δόντια στους υπουργούς. Ιδιαίτερα τον προβληματίζει η μόνιμη εστία προστριβών που υφίσταται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις συχνές αντιπαραθέσεις μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου- τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αποτελεί η αντιπαράθεσή τους για το ποιος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού.
Η παρέμβαση Παπανδρέου έχει προφανώς ως στόχο να προλάβει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δυο υπουργών κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει τη συμφωνία των συναδέλφων του σε μια σειρά νομοσχεδίων που θα εισηγηθεί, και μεταξύ των οποίων βρίσκονται η νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια) και η δημιουργία φορέα εποπτείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα με τις παραινέσεις προς τους υπουργούς να λειτουργούν ομαδικά και με πνεύμα συναδελφικότητας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επαναβεβαιώσει τη θέληση της κυβέρνησής του να τιμωρηθούν οι πολιτικοί που έγιναν αποδέκτες μαύρου πολιτικού χρήματος. Και θα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να παρακαμφθεί το ζήτημα με τις παραγραφές των σκανδάλων, και ειδικά εκείνων της Siemens και του Βατοπεδίου. Με άλλα λόγια, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το «μοντέλο Μαντέλη» και σε άλλες περιπτώσεις.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστήριζαν χθες ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε σχέση με τη λαϊκή απαίτηση «να καθίσει ένας υπεύθυνος για τα σκάνδαλα στο σκαμνί», και ανέφεραν ότι «οι πολίτες που καλούνται να υποβληθούν σε τόσες θυσίες θέλουν να αισθανθούν δικαιωμένοι με αυτόν τον τρόπο. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείσουμε τα αυτιά μας σ΄ αυτές τις φωνές».
Πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να παρουσιάσει ακόμη έναν νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Οι σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν χθες- ότι στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου για τον νόμο περί ευθύνης υπουργώνκαι οι οποίες εντάθηκαν ύστερα από δηλώσεις που έκανε αναφορικά με το θέμα ο κ. Καστανίδης χθες το μεσημέρι, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται.

Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στον οποίο απευθύνθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ». Οπως ανέφερε, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, να έρθει δηλαδή προς συζήτηση σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε πως ενδεχομένως ο κ. Καστανίδης να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις προτάσεις του υπουργείου σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον ισχύοντα νόμο, ο οποίος ως γνωστόν είχε καταρτιστεί επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη.
Πάντως, κατά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να εξαλείψει όσες διατάξεις είναι ευνοϊκές για τον πολιτικό κόσμο ώστε παράλληλα να εξαλειφθεί και η εντύπωση που υπάρχει στην κοινωνία περί ατιμωρησίας των πολιτικών.

ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2010