Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ...ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...

Εντός Ιουλίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τη λήψη κοινής υπουργικής απόφασης με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων ενημέρωσαν σήμερα την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των παραγωγών νοσοκομειακών αποβλήτων και θα προβλέπεται η κατάρτιση οδηγού διαχείρισης με καθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές, ενώ παράλληλα θα καθορίζεται ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ακόμη μονάδων επεξεργασίας, τη μία στη Δυτική και την άλλη στη Βόρεια Ελλάδα, η δημιουργία των οποίων υπολογίζεται να έχει προκηρυχθεί μέχρι τον Οκτώβριο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων ταφής των νοσοκομειακών αποβλήτων, η διαλογή των οποίων θα πρέπει να γίνεται στην πηγή με τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης αυτών από κάθε νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθεί η διαχείρισή τους.

Με βάση την καταμέτρηση του 2004, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι ετησίως παράγονται 14.600 τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων, το 50% εκ των οποίων προέρχεται από τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες ενώ το υπόλοιπο παράγεται στα σπίτια από τους πολίτες. Το 75-85%, είπε, των νοσοκομειακών αποβλήτων προσομοιάζουν ως οικιακά και άρα δεν θεωρούνται επικίνδυνα, ενώ ένα 15-25% χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν δύο μονάδες επεξεργασίας, μία στην Αττική και μία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στη λειτουργία των οποίων, είπε η υπουργός, έχουν εντοπιστεί γκρίζα σημεία. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος των αποβλήτων καταστρέφονται σε κλίβανους εντός των νοσοκομείων χωρίς όμως να διενεργείται στη συνέχεια έλεγχος της παραγόμενης τέφρας.
Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε την επιτροπή ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία ο κανονισμός για τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ πλέον σε όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν Επιτροπές Λοιμώξεων με ευθύνη των διοικητών και προσδιόρισε το πρόβλημα στη διαχείριση των στερεών και όχι τόσο των υγρών και των αερίων αποβλήτων.
Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, είπε ότι το υπουργείο Υγείας μελετά σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας την αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα επιταχύνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες όπου υπάρχει πρόβλημα ώστε να υπογραφούν συμβάσεις με τις εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Για το ζήτημα που προέκυψε με το Αττικό Νοσοκομείο η υπουργός είπε ότι η διοίκησή του έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση των προβλημάτων. Μάλιστα, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή της διοίκησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα κινηθεί και η ποινική διαδικασία.

ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: