Η άγνοια είναι η μεγαλύτερη πληγή για την ευρηματικότητα στην Ελλάδα, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ προβαίνουν σε μια εφεύρεση, ωστόσο μη καταλαβαίνοντας την αξία της, απλά προχωρούν στη δημοσίευση της εργασίας τους σε κάποιο έγκυρο περιοδικό και δεν κατοχυρώνουν τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται άλλοι που «εκμεταλλεύονται» την πατέντα που ανακάλυψαν και να θησαυρίζουν, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος Ευφημία Παναγιωτίδου, εγκεκριμένο μέλος του International Federation of Intellectual Property Attorneys (FICPI).
«Αν δεν ξέρεις ότι έχεις εφεύρει κάτι που αξιοποιείται οικονομικά δεν μπορείς να προχωρήσεις στην κατοχύρωσή του», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παναγιωτίδου, στο περιθώριο αποψινής σχετικής εκδήλωσης στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «αυτό δυστυχώς είναι το πιο σύνηθες συμβάν στη χώρα μας».
Αναφερόμενη στο πρόβλημα έλλειψης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών στην Ελλάδα, η κ. Παναγιωτίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι δυστυχώς τόσο επιχειρηματίες, όσο και εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν μια καινοτομία που ενδεχομένως να πετύχουν, έστω και τυχαία. Όπως διευκρίνισε, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος εργαζόμενος αλλάζει επιχείρηση και ο νέος εργοδότης του αντιλαμβάνεται μια καινοτόμο μέθοδο που χρησιμοποιεί. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως διευκρίνισε, ο εργοδότης προχωρά στην κατοχύρωση της «εύρεσης» του εργαζομένου του και ενώ ισχυροποιεί τη θέση του στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ωστόσο δεν ενημερώνει τον εμπνευστή της ιδέας για τα δικαιώματά του, που είναι και οικονομικά.
Μεταξύ άλλων, η κ. Παναγιωτίδου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δυστυχώς πολλοί επιχειρηματίες στη χώρα μας αντιγράφουν κατοχυρωμένα βιομηχανικά σχέδια, τις περισσότερες φορές εν αγνοία τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα. «Η αποζημίωση που καλούνται να πληρώσουν είναι πολύ μεγαλύτερη από το να πλήρωναν ένα αποκλειστικό συμβόλαιο με έναν επώνυμο ντιζάϊνερ.
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου