Διπλή πρέσα από μνημόνιο και Κομισιόν ασκείται στο υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει άμεσα σε απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το κοινοτικό όργανο απέστειλε Αιτιολογημένη Γνώμη στην Ελλάδα (τελευταίο βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο), γιατί δεν έχει διά νόμου άρει περιορισμούς στην εγκατάσταση, αδειοδότηση αλλά και στην παροχή υπηρεσιών πολλών επαγγελμάτων, όπως των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των τοπογράφων, αλλά και γιατί δεν δημιούργησε ειδικά ΚΕΠ, στα οποία ακόμη και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο (Ελληνα ή άλλο κάτοικο της Ε.Ε).
Η ίδια προδικαστική διαδικασία κινήθηκε και για ακόμη 11 κράτη της Ε.Ε (μεταξύ αυτών η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία). Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση προόδου της Επιτροπής, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, είναι στη χειρότερη θέση.
Και τούτο διότι όλα τα υπόλοιπα κράτη, ακόμη και αν δεν έχουν ολοκληρώσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες (η Γερμανία ακόμη δεν ενσωμάτωσε καν την οδηγία, κάτι που έπραξε προ εβδομάδων η Ελλάδα), έχουν τουλάχιστον δημιουργήσει τα κέντρα εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών, φέροντας καίριο πλήγμα στη γραφειοκρατία.
Η κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει την καταγραφή των τομέων που χρειάζονται «απελευθέρωση» εντός του καλοκαιριού. Για να λάβουμε τη δόση των 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, πρέπει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) που θα εγκατασταθούν στον χώρο των ΚΕΠ.
Εως τότε, θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των υφιστάμενων κλαδικών νομοθεσιών (screening). Θα δείξει τι νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν (βάσει μνημονίου, αλλά και πλέον και για να αποφύγουμε το Ευρωδικαστήριο) έως τον Δεκέμβριο.
Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της τρόικας, πρέπει έως το τέλος του έτους να αρθούν οι περιορισμοί στα κλειστά επαγγέλματα:
* Του νομικού (άρση περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, για ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα).
* Του φαρμακοποιού (άρση του περιορισμού στον αριθμό των φαρμακείων και του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους).
**Σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές, σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.
Επίσης, θα πρέπει να αλλάξει η κλαδική νομοθεσία στον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο και την εκπαίδευση. ώστε να μειωθούν σημαντικά ποσοτικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί, νομικές και μετοχικές απαιτήσεις, κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές και περιορισμούς σε πολυτομεακές δραστηριότητες.
Το αν οι αλλαγές θα είναι αρκετές, θα κριθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας. Οι ίδιοι θα κρίνουν αν θα γίνουν αρκετές τροποποιήσεις ώστε η Ελλάδα να «διευκολύνει την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας νομική βεβαιότητα για τους ενδιαφερόμενους».
ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2010
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου