Εύθραυστη και περιορισμένη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που όμως δεν θα συνοδεύεται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προβλέπει στη μηνιαία έκθεσή της για την απασχόληση η Κομισιόνκάτι που, όπως εκτιμά, θα έχει ως συνέπεια την υψηλή και επίμονη ανεργία για το ερχόμενο διάστημα.
Επικαλούμενη και τις ανοιξιάτικες προβλέψεις, η έκθεση που συνέταξε τον Ιούνιο η Επιτροπή για την απασχόληση στην Ενωση αναφέρει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2010 και δεν θα αρχίσει να εμφανίζει ορατά σημάδια ανάκαμψης παρά στα τέλη του έτους, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να είναι φέτος στο 1% και το ερχόμενο έτος στο 1,7%. «Μέχρι το 2011, όλες οι χώρες της Ε.Ε. εκτός από την Ελλάδα αναμένεται να έχουν επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης», σημειώνεται στην έκθεση.
Η απασχόληση αντιστοίχως αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 0,9% και να αυξηθεί το ερχόμενο έτος κατά 0,3%. Αυτά τα στοιχεία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, που αναμένεται να κινηθεί κατά μέσον όρο στο 9,8% φέτος και οριακά πιο κάτω, στο 9,7%, το 2011. «Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετόν καιρό, ειδικά στις βαλτικές χώρες της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, και στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία και την Ισπανία», επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν.
Σε μια σπάνια «υπόδειξη» για τέτοιου είδους εκθέσεις-καταγραφές, η Επιτροπή καταλήγει πως «οι κατάλληλες εργασιακές και κοινωνικές πολιτικές μπορούν να συμβάλουν πολύ στην προώθηση μιας ανάκαμψης με απασχόληση. Καθώς η ανάκαμψη θα επέρχεται και οι χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σημαντικό να βρίσκεται περιθώριο στους προϋπολογισμούς για αποτελεσματικά από άποψη κόστους προγράμματα για την αγορά εργασίας, τα οποία θα υποστηρίζουν εκείνους τους εργαζομένους που βρίσκονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν μακροχρόνια άνεργοι και να χάσουν την πρόσδεσή τους στην αγορά εργασίας».
Στα ευρήματα της έκθεσης θα πρέπει να σημειωθεί πως η τελευταία αύξηση της ανεργίας αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ανεργία των γυναικών- ενώ μέχρι τώρα η μάστιγα της ανεργίας έπληττε εξίσου άνδρες και γυναίκες-, ενώ η ανεργία των νέων παραμένει σε ιστορικά υψηλά, παρ΄ ότι στην Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης, ο μοναδικός τομέας όπου παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για εργαζομένους είναι στα γραφεία προσωρινά απασχολουμένωντα λεγόμενα γραφεία «ενοικίασης».
Αιχμές για την πρόσφατη υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης Μoody΄s άφησε χθες, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, όταν η ελληνική οικονομία έπασχε από προβλήματα και δεν υπήρχε η συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι οίκοι αξιολόγησης δεν προέβαιναν σε υποβαθμίσεις. Τώρα που τα πράγματα πάνε καλύτερα και υπάρχει το πρόγραμμα υποβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα. «Τα συμπεράσματα είναι δικά σας», είπε.
Ο διοικητής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, λέγοντας πως ήταν επιβεβλημένη λόγω των εντάσεων στην αγορά, της αδυναμίας επιβολής των επιτοκίων της ΕΚΤ και στις τράπεζες και στα νοικοκυριά, ενώόπως είπε- η πτώση της τιμής των ομολόγων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και σήμερα «εξουδετερώνουμε και ένα πρόβλημα ρευστότητας». Παράλληλα είπε πως «δεν αγοράζουμε μόνον ομόλογα, πουλάμε κιόλας», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι κυβερνήσεις θα μειώσουν τα ελλείμματά τους. Αναφερόμενος στην οικονομική διακυβέρνηση- θέμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο- εμφανίστηκε οπαδός της σκληρής γραμμής, τονίζοντας πως η αλληλεγγύη έχει και υποχρεώσεις, ότι απαιτείται ένα τεράστιο άλμα στον συντονισμό και την εποπτεία και ότι χρειάζονται αλλαγές σε δύο κορυφαίους τομείς- την επίλυση κρίσεων και την εποπτεία.
Ωστόσο, αναλυτικός εμφανίστηκε μόνον ως προς το δεύτερο σκέλος, κάνοντας λόγο για έλεγχο των προϋπολογισμών και από ανεξάρτητη αρχή πέραν της Κομισιόν, αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτοματοποιημένες κυρώσεις, άμεση επιτήρηση- όπως γίνεται τώρα με την Ελλάδα-, στέρηση του δικαιώματος ψήφου για τους παραβάτες και εμπλουτισμό των κριτηρίων (πέραν του ελλείμματος και του χρέους) με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα κ.ά. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η άποψή του πως πρέπει να μετριέται και η ανταγωνιστικότητα του δημόσιου τομέα.
ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου