Ενας ιδιόμορφος «Πόλεμος των Κόσμων» προβλέπεται ότι θα ξεσπάσει σε λίγα χρόνια σε δρόμους και πλατείες των μεγάλων πόλεων. Θα είναι, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, μια μακρά μάχη ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ, τα οποία θα έχουν επωμιστεί τον έλεγχο της τάξης και της ασφάλειας, δρώντας ενδεχομένως ακόμη και «ανεξέλεγκτα».
Tα ρομπότ αστυνομικοί είναι ήδη εδώ. Φρουρούν μεγάλες εταιρείες, περιπολούν σε κτίρια για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και προσέχουν μήπως εισβάλλει κλέφτης. Μπορούν να ειδοποιούν τις αρχές σε περίπτωση ανάγκης, να εξουδετερώνουν βόμβες, να ελέγχουν διακρατικά σύνορα, να ακινητοποιούν υπόπτους και να οπλοφορούν με συσκευές ηλεκτροσόκ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τimes», η εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι λένε πως πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν ηθικοί κανόνες που θα προκαθορίζουν τη δράση και την αυτονομία των ρομπότ προτού είναι αργά.
Αλλωστε, στο συνέδριο που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο με αυτό το θέμα, ανάμεσα στις απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν και η αναγκαιότητα να τεθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα καθορίζει τις χρήσεις και το εύρος των κινήσεων που θα μπορούν να επιτελούν στο άμεσο μέλλον οι ανθρωπόμορφες μηχανές που θα επωμίζονται την τήρηση της τάξης.
«Προς το παρόν τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές λειτουργούν επικουρικά προς τον άνθρωπο και ελέγχονται με σύστημα τηλεχειρισμού», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Κωνσταντίνος Τζαφέστας, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στον Τομέα Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής του ΕΜΠ. Ο κ. Τζαφέστας προσθέτει ότι πλέον υπάρχουν ρομπότ αρκετά εξελιγμένα και μπορούν να επιτελούν λειτουργίες οι οποίες πριν από λίγα χρόνια ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα ρομπότ αστυνόμοι είναι σε θέση να αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποστολές όπως για παράδειγμα η ανίχνευση και η εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά η όποια κίνηση κάνουν καθορίζεται από τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που τα ελέγχουν. Σε ολόκληρο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια ρομπότ που υποκαθιστούν τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Για παράδειγμα, τα μισά από αυτά σφουγγαρίζουν πατώματα.
Η νέα γενιά των ρομπότ θα χαρακτηρίζεται εν μέρει από εξεζητημένη... όσφρηση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τοξικές ουσίες, αλκοόλ, επικίνδυνες χημικές ή εκρηκτικές ύλες.
«Εφόσον ολοένα και περισσότερα ρομπότ θα αποκτούν βιομετρικές ικανότητες, γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να συζητηθούν σοβαρά ορισμένα θέματα, που αφορούν το όριο της δράσης τους και την ασφάλεια της κοινωνίας», τονίζει στην εφημερίδα «Τimes» ο δρ Πάτρικ Λιν, διευθυντής του Τομέα Ρομποτικής Ηθικής στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.
ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου