Ενα νεογέννητο με συγγενή καρδιοπάθεια που διακομίστηκε αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να χειρουργηθεί, το πολλοστό από τη βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύει την έλλειψη νεογνικού - καρδιοχειρουργικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, το κόστος της καθεμίας πτήσης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Το νεογέννητο ήρθε στο κόσμο πριν από λίγες μέρες στη Βέροια. Διαπιστώθηκε ότι έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια και συγκεκριμένα από στένωση αορτής. Παράλληλα παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Αμέσως διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Διασωληνώθηκε για να αντιμετωπιστούν τα αναπνευστικά προβλήματα και έγινε προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η υγεία του. Στο μεταξύ, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το ΕΚΑΒ ώστε αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει το νεογνό ώστε να χειρουργηθεί στο «Ωνάσειο». Το νεογνό διακομίστηκε χθες και αναμένεται να χειρουργηθεί άμεσα.
Δεν είναι όμως το μοναδικό παρόμοιο περιστατικό που καταλήγει στο «Ωνάσειο», όπου λειτουργεί το μοναδικό νεογνικό - καρδιοχειρουργικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρο Ανδρέου, στην κλινική του καταλήγουν όλα αυτά τα περιστατικά από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τη Θεσσαλία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να παραπέμψουμε τα περιστατικά στην Αθήνα. Δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά, που δεν είναι λίγα κάθε χρόνο», τονίζει ο Αλ. Ανδρέου. Οπως επισημαίνει, στατιστικά τα περιστατικά γεννήσεων με συγγενείς καρδιοπάθειες είναι 8 στα 1.000 νεογνά. Στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζεται ότι σημειώνονται 20.000 γεννήσεις τον χρόνο.
Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του «Ιπποκράτειου», Αλ. Ανδρέου, λέει ότι ο αριθμός των περιστατικών είναι πολύ μεγάλος και δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία εξειδικευμένου κέντρου στη Θεσσαλονίκη, που να καλύπτει ολόκληρη τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ομως ακόμη μία παράμετρος είναι η οικονομική. Μια πτήση του C-130 από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει ένα νεογνό και να διακομίσει στην Αθήνα κοστίζει 15.000 ευρώ. Αν κανείς πολλαπλασιάσει επί των 100 περιστατικών τον χρόνο νεογνών με συγγενή καρδιοπάθεια που πρέπει να χειρουργηθούν, προκύπτει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για τις πτήσεις του C-130.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2010
ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου