Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2010

ΘΑ ΜΑΣ... ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΣΟΛΟΜΟ !!

Πράσινο φως για την κατανάλωση του πρώτου γενετικά τροποποιημένου ζώου ενδέχεται να δοθεί σύντομα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ), έπειτα από δεκαετή διάλογο με την παραγωγό εταιρεία ΑquaΒounty Τechnologies, μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκρίνει την κυκλοφορία του.
Το νέο είδος σολομού έχει την ιδιότητα να αναπτύσσεται δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι ο φυσιολογικός. Λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής του, ο σούπερ σολομός μπορεί να διατεθεί στην αγορά σε 18 μήνες, έναντι των τριών ετών που ήταν ο συνήθης χρόνος παραγωγής και διάθεσης έως σήμερα. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχει επιπρόσθετο γενετικό υλικό, το οποίο ενισχύει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ο φυσιολογικός σολομός δεν παράγει αυξητική ορμόνη κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο FDΑ προκειμένου να προβεί στην έγκριση της κυκλοφορίας του σούπερ σολομού εξετάζει κατά πόσον είναι κατάλληλος για να καταναλωθεί από ανθρώπους, εάν είναι διατροφικά ισοδύναμος με τον φυσιολογικό, καθώς και εάν είναι ασφαλής για το περιβάλλον. Τυχόν έγκριση πάντως, μολονότι θα είναι πράγματι ορόσημο για τη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη από τις οργανώσεις που αντιτίθενται σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Για να εισαχθεί ο γενετικά μεταλλαγμένος σολομός στην Ευρώπη πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είναι πολύ πιθανό ένα ψάρι που μεγαλώνει τόσο γρήγορα να έχει χάσει μεγάλο μέρος της διατροφικής αξίας του», υποστήριξε ο Βρετανός Πίτερ Μέλχερτ από την οργάνωση Soil Αssociation. Παρ΄ όλα αυτά, η ΑquaΒounty επιμένει κατηγορηματικά πως ο γενετικά τροποποιημένος σολομός έχει ακριβώς την ίδια διατροφική αξία, την ίδια γεύση και το ίδιο χρώμα με τον φυσιολογικό.
Επίσης περιβαλλοντολόγοι έχουν επισημάνει επανειλημμένως τον κίνδυνο να διαταραχθεί η ομαλή διαδικασία αναπαραγωγής του είδους, σε περίπτωση που τα γενετικά τροποποιημένα ψάρια ζευγαρώσουν με ελεύθερα. Η παραγωγός εταιρεία ανακοίνωσε σχετικά πως ο νέος σολομός θα αναπτύσσεται σε ιχθυοτροφεία και δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί. Σύμφωνα με την αντίθετη άποψη όμως, από τη στιγμή που ένα ζώο «βομβαρδίζεται» με άλλα γονίδια, το DΝΑ του είναι ασταθές και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι στείρο.
Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 και ήταν ένας ποντικός. Από τότε έχουν δημιουργηθεί αρκετά τέτοιου είδους ζώα, εκ των οποίων και ένα τροπικό ψάρι. Το Glofish, όπως έχει ονομαστεί, περιέχει επιπρόσθετο γενετικό υλικό για να γυαλίζει στο σκοτάδι και πωλείται νομίμως στην Αμερική.

ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: