Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

ΣΤΕΡΕΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ

Έμμεσος δανεισμός των επιχειρήσεων προς το κράτος είναι η δεύτερη παράταση της επιστροφής ΦΠΑ, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και απέστειλε σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου, δύο επιστολές προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το ζήτημα του παγώματος της επιστροφής ΦΠΑ και της παράτασης της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων προμηθευτών / πελατών, θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η απόφαση του Υπουργείου για παράταση παγώματος ή καθυστέρησης επιστροφής Φ.Π.Α, αφενός μεν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, αφετέρου δε στερεί τις επιχειρήσεις από απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους κεφάλαια κίνησης, ρευστότητας και τις οδηγεί σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους.

Πρόθεση της ΕΣΕΕ είναι να αντιμετωπίσει από κοινού με το Υπουργείο τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας και αντιλαμβάνεται ότι η εν λόγω απόφαση είναι ουσιαστικά έμμεσος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τις επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ επαναπροτείνει τη λύση του συμψηφισμού του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α,. το οποίο ξεπερνά το 1 δις ευρώ, με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η ΕΣΕΕ ζητά την παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων προμηθευτών / πελατών, η οποία τώρα είναι έως 25/6/2010 (παρ.26, άρθρο 19, ν. 3842/2010). Μία τέτοια πρόταση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και θα δώσει στα λογιστήρια τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας καθώς, βάσει των προηγούμενων διατάξεων του Κ.Β.Σ η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων γινόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: