Η ενισχυμένη έως και πλήρης αυτοδυναμία λειτουργίας των ΑΕΙ είναι αιτούμενο της νέας δομής τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον αναδυόμενο καινούργιο ρόλο τους, στις υπό εξέλιξη ήδη κοινωνίες της γνώσης και της καινοτομίας, επισημαίνεται στο ψήφισμα της συνόδου των πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στην Πιερία.
«Δεν μπορεί να νοηθεί αυτοδύναμη λειτουργία των ΑΕΙ, σε όλο το εύρος της δράσης τους, χωρίς πλήρη και απόλυτη λογοδοσία περί των πραττομένων, του τρόπου αξιοποίησης της χρηματοδότησης και των υποδομών τους, καθώς και της πλήρους εκμετάλλευσης του χρόνου λειτουργίας τους, που αποτελούν αυτονόητες κοινωνικές εντολές», τονίζουν οι πρυτάνεις.
Τα μέτρα για τη λογοδοσία μπορούν να ληφθούν, χωρίς ιδιαίτερη πρόβλεψη της νομοθεσίας, αφού η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στη λειτουργία τους, δεν προσκρούει σε κάποια γενική ή ειδική διάταξη νόμου, επισημαίνουν και προτείνουν τα ΑΕΙ να θεσπίσουν εσωτερικούς μηχανισμούς καταγραφής, αποτίμησης και αξιολόγησης των ολοκληρωμένων δράσεών τους.
Ζητούν από την πολιτεία να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες μελέτης και καταγραφής όλων των παραμέτρων αυτοδυναμοποίησης της λειτουργίας των ΑΕΙ, με τη συμβολή επιτροπής της Συνόδου των Πρυτάνεων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παράλληλα με τη νομοθετική πρόβλεψη των σε εξέλιξη εφαρμοζόμενων πρακτικών της λογοδοσίας.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της έρευνας σημειώνουν ότι η πορεία τους είναι συνεχώς φθίνουσα την περίοδο 2000 - 2010 και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις τέσσερις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ελαφρώς χαμηλότερα της Τουρκίας..
Οι πρυτάνεις ζητούν:
- Άμεση ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, των χρηματοδοτήσεων και των δράσεων που γίνονται με πόρους της Ε.Ε., όπως του Ηράκλειτου και του Θαλή.
- Προκήρυξη των προγραμμάτων Πυθαγόρας, Δημοσθένης κλπ.
- Καθορισμός σαφούς εθνικής πολιτικής για την έρευνα, με επαρκή σχετική χρηματοδότηση.
Επίσης η σύνοδος των πρυτάνεων προτείνει την ίδρυση Κέντρων Πιστοποίησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΚΠΔΕ) σε όσα Πανεπιστήμια επιθυμούν και δύνανται να οργανώσουν σχετικά προγράμματα.
Το ΚΠΔΕ συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου, προκειμένου να οργανώνει, συντονίζει και επιβλέπει την Πιστοποίηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των φοιτητών/τριών.Το εν λόγω πιστοποιητικό δεν ταυτίζεται με το πτυχίο, παρέχεται μόνο από τα Πανεπιστήμια, και φέρει το φόρτο τουλάχιστον 30 μονάδων ECTS (ενός εξαμήνου), οι οποίες μπορούν να κατανεμηθούν στο πρόγραμμα σπουδών όπως το κάθε Ίδρυμα κρίνει για κάθε ειδίκευση.
ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου