Όλοι όσοι σκοτώθηκαν τη Ματωμένη Κυριακή ήταν αθώοι πολίτες, σύμφωνα με την Έκθεση Σεβίλ, που δημοσιεύθηκε σήμερα, 28 χρόνια μετά το τραγικό γεγονός.
Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1972 στη Βόρεια Ιρλανδία, όταν Βρετανοί αλεξιπτωτιστές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Λόντοντερι. Δεκατέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν. Η έρευνα Σαβίλ είναι η μακροβιότερη και πιο ακριβή έκθεση στη βρετανική νομική ιστορία.
Χιλιάδες άνθρωποι , που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γκίλντχολ, για να ακούσουν τα αποτελέσματα της μελέτης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι υπεύθυνος για τις δολοφονίες ήταν ανεπιφύλακτα ο στρατός. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα συμβάντα ήταν αδικαιολόγητα και λανθασμένα και εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης και της χώρας απολογίες για τα “σοκαριστικά” αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την έκθεση:
• Δεν είχε δοθεί καμία προειδοποίηση στους πολίτες πριν τους πυροβολισμούς
• Κανένας στρατιώτης δεν άνοιξε πυρ σαν απάντηση σε επιθέσεις βομβιστών και ανθρώπων που έριχναν πέτρες.
• Ορισμένα από τα θύματα και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν τους τραυματίες
• Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε πυροβολισμούς
• Τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής δεν ήταν δικαιολογημένα
• Πολλοί από τους στρατιώτες είπαν ψέματα για τις πράξεις τους
• Αυτό που συνέβη, δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ
• Ορισμένα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ενήργησαν εσφαλμένα.
Η έκθεση Σανίλ στηρίχθηκε σε μαρτυρίες εκατοντάδων ανθρώπων, κόστισε 195 εκατ. στερλίνες και χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Το 1998, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, καθιέρωσε μια πλήρη έρευνα υπό την αιγίδα του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σαβίλ του Νιούντιγκεϊτ. Αμέσως μετά τις δολοφονίες ξεκίνησε έρευνα υπό τον Λόρδο Γουίντζερι που δεν ικανοποίησε, όμως, τις οικογένειες των θυμάτων.
Το μεσημέρι, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γκίλντχολ αναμένοντας τα αποτελέσματα.
Η Κέι Ντάντι, ο αδερφός της οποίας ήταν το πρώτο θύμα της Ματωμένης Κυριακής, δήλωσε λίγο πριν παραβρεθεί στην παρουσίαση της έκθεσης: "Περιμένουμε πολύ καιρό για αυτό και τώρα, επιτέλους βρισκόμαστε εδώ. Νιώθω έναν κόμπο στο στομάχι".
ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2010
1 σχόλιο:
τώρα θα αφαιρεθούν τα παράσημα που πήραν οι στρατιώτες από τη βασίλισσα για τις δολοφονίες;
Δημοσίευση σχολίου