Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ» Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

Η διεθνής οικονομική συγκυρία, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στη Νέα Υόρκη, χθες Δευτέρα. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετική, θετική και εποικοδομητική».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζήτησαν διεθνή θέματα σε σχέση με τους στόχους της χιλιετίας, καθώς και για τη σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά.
Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά ήταν και η σημερινή διεθνής οικονομική κατάσταση, οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις αγορές, η στήριξη της ανάπτυξης, η επένδυση στην πράσινη τεχνολογία και πώς μπορεί ο διεθνής Οργανισμός να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση για την υλοποίηση και των δικών του στόχων.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τον Γενικό Γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας στον συνομιλητή του ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση μιας κυπριακής λύσης μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνικά χρονοδιαγράμματα».
Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου «εκφράσαμε τη βούλησή μας για να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας την θέση μας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει μυστική διπλωματία» και ότι «παίρνουμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τη διαδικασία μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς».

Παρεμβαίνοντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την «επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές», σημειώνοντας ότι «θέλουμε αγορές που να υπηρετούν το λαό, καθιστώντας την παγκοσμιοποίηση πιο ανθρώπινη».
Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε την επιβολή φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών, ενώ αναφερόμενος στα αίτια της οικονομικής κρίσης και υποστήριξε ότι «το κράτος πρόνοιας δεν ήταν αυτό που δημιούργησε την κρίση», αλλά το γεγονός ότι «είχαμε μια κακή διαχείριση της οικονομίας από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, που δημιούργησε ένα μεγάλο χρέος».
«Οι επιλογές μας γίνονται μέσα σ' ένα σύνολο αξιών και οι αξίες μας είναι σαφείς. Μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη» κατέληξε.

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: