Το πακέτο στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που οριστικοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα για τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες, όπως η Ελλάδα, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές δημοσιονομικές δυσκολίες, δεν αποτελεί το «ταβάνι» της βοήθειας που δύναται να παράσχει η ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του, το πακέτο στήριξης θα αυξηθεί αν κριθεί απαραίτητο.
‘’Η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλαν ήδη ένα ηχηρό μήνυμα βάζοντας στο τραπέζι αυτά τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ των πιθανών εγγυήσεων δανείων’’, απάντησε ο Ρόμπεϊ στο βελγικό οικονομικό περιοδικό Trends-Tendances σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης των αποθεμάτων του μηχανισμού στήριξης.
"Δεν είναι αρκετό αυτό; Σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν ως σκιά ένα αίτημα για να τεθεί σε ισχύ αυτό το σχέδιο διάσωσης", προσέθεσε, όμως "αν το σχέδιο δεν επαρκεί, η απάντησή μου είναι απλή: σε αυτήν την περίπτωση θα κάνουμε περισσότερα".
Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα, αλλά κανείς δεν περίμενε να επεκταθεί η πυρκαγιά αυτή όπως μια φωτιά σε ξερόχορτα και να απειλήσει την Ευρώπη
Η Ελλάδα αποτέλεσε το αντικείμενο ενός χωριστού σχεδίου διάσωσης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια, το οποίο χρηματοδότησαν οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
"Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα, αλλά κανείς δεν περίμενε να επεκταθεί η πυρκαγιά αυτή όπως μια φωτιά σε ξερόχορτα και να απειλήσει την Ευρώπη και σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, και υπογράμμισε ότι η σημερινή κρίση χρέους στην Ευρώπη θα ρυθμιστεί μόνον μέσω οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν σε βάθος.
"Το πραγματικό στοίχημα συνίσταται στην επιβολή επαρκών μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι αναγκαίο για να υπάρξει συνοχή στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική στην ευρωζώνη. Σε αυτό έγκειται η πραγματική αποστολή", προσέθεσε.
"Δεν αρκεί να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει επίσης να αυξήσουμε, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα. Από αυτή την άποψη, πολλές χώρες καλούνται να προβούν σε μια μεταρρύθμιση των συντάξεων. Δεν θα αποφύγουμε αυτήν τη συζήτηση ούτε και για το Βέλγιο", κατέληξε.
Ο πρόεδρος της ΕΕ αντιτάχθηκε στη δημιουργία νέων θεσμών για να διευθύνουν την οικονομική στρατηγική της ΕΕ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της Γαλλίας.
"Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς" ή τεχνικά υποστηρίγματα στους θεσμούς που υπάρχουν ήδη, δήλωσε ο Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αυξημένη επίβλεψη στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας", σημείωσε.
Λόγω της κρίσης του ευρώ, η Γαλλία πρότεινε μια μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο διευθύνεται η ευρωζώνη, με τακτικές συνόδους των ηγετών των 16 χωρών μελών, και τη σύσταση μιας γραμματείας, με δικό της πρόεδρο, για να συντονίζει την οικονομική της πολιτική.
Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Νωρίτερα, και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.
ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου