Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

ΌΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΠΑΝΕ...ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ!

Ο νοτιάς φέρνει τα σκουπίδια προς την παραλία, ο βοριάς τα διώχνει προς τον κόλπο του Θερμαϊκού. Βρώμικη εικόνα έτσι ή αλλιώς.

Το σκάφος Αλκίππη και ο καπεταν Θόδωρος καθαρίζουν το Θερμαϊκό κάθε Τρίτη –Πέμπτη –Σάββατο, παρόλο που η σύμβαση με τη γ.γ Μακεδονίας Θράκης έχει λήξει και ο ιδιοκτήτης του σκάφους έχει να λάβει χρήματα εδώ και ένα χρόνο. Εκτελεί 6ωρο δρομολόγιο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς το Μέγαρο Μουσικής και αντίστροφα, εκτελώντας εργασίες καθαρισμού του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Από τις 20 Ιουνίου και για 3 μήνες το σκάφος θα μαζεύει τα σκουπίδια κάθε Κυριακή, με έξοδα της ΕΥΑΘ.

Το σκάφος κινείται αργά κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Έχει ένα μεγάλο καλάθι από δίχτυ, με το οποίο μαζεύονται τα μεγάλα σκουπίδια, ενώ δυο άτομα με απόχη βοηθούν, μαζεύοντας τα μικρότερα σκουπίδια που επιπλέουν στη θάλασσα.

Πλούσια η... συγκομιδή. Πλαστικές και χάρτινες σακούλες, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, γυναικεία είδη προσωπικής υγιεινής, τσιγάρα, γεμάτες μαύρες σακούλες σκουπιδιών, ακόμα και έπιπλα.
Τις τελευταίες ημέρες η θάλασσα γέμισε με εκατοντάδες νεκρούς αρουραίους που ξεβράστηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.
Η ρύπανση του Θερμαϊκού προέρχεται από πολλές πηγές. Από αστικά και βιομηχανικά λύματα, γεωργοκτηνοτροφικές χρήσεις, αμιγώς θαλάσσιες δραστηριότητες, ενώ ι μέσω του Αξιού ποταμού φθάνει στο Θερμαϊκό εισαγόμενη ρύπανση, όπως είναι οι ουσίες που υπάρχουν στα φωσφορούχα λιπάσματα και χρησιμοποιούνται στις εντατικές καλλιέργειες.
Μετρήσεις που έκαναν επιστήμονες εντόπισαν εισροές στα νερά του Θερμαϊκού από δραστηριότητες που δεν έχουν ενσωματωθεί στο βιολογικό καθαρισμό.

Σύμφωνα με όσα απορρέουν από την οδηγία της Ε.Ε. για το νερό, συστήματα όπως αυτά του Θερμαϊκού κόλπου και του Αξιού πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά.

Η διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού συστάθηκε στο τότε υπουργείο Μακεδονίας Θράκης το 2006 αντί του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού, τη δημιουργία του οποίου είχε εξαγγείλει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ ήδη από το 1992 είχε ζητήσει την έγκριση ειδικού κονδυλίου για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για το Θερμαϊκό.
Στο όριο ευθύνης ενός Φορέα Διαχείρισης εμπίπτουν οι τρεις περιοχές του δικτύου Natura (το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο ποταμός Αξιός και η λιμνοθάλασσα Επανομής), ο κεντρικός και εσωτερικός Θερμαϊκός κόλπος, καθώς και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Όμως ο Θερμαϊκός κόλπος έχει αφεθείς την τύχη του γιατί δεν υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης .

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010


Ραδιο Θεσσαλονικη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ = ΒΟΘΡΟΣ

λυπαμε τους καημενους τους τουριστες που κανουν μπανιο στις παραλιες του