Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΕΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Το Κοινοβούλιο του Ιράν θα συζητήσει νομοσχέδιο για περιορισμό της συνεργασίας της χώρας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Φαρς.
Ο βουλευτής Hami-Reza Fouladgar δήλωσε στο πρακτορείο ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Κυριακή, με σκοπό την αναθεώρηση και μείωση της συνεργασίας με τη ρυθμιστική αρχή των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την Τετάρτη υπέρ του τέταρτου γύρου κυρώσεων κατά του Ιράν.
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι σε περίπτωση νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, οι βουλευτές του θα εγκρίνουν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να μειώσει τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ.
Ήδη το 2005, η Βουλή ψήφισε κατά της εφαρμογής πρόσθετου πρωτοκόλλου της IAEA, που θα επέτρεπε στη ρυθμιστική αρχή τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων

Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν θα συζητηθεί επίσης η αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι ως μέλος της συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα να επιδιώξει ειρηνική πυρηνική τεχνολογία.
Ωστόσο οι παγκόσμιες κυβερνήσεις φοβούνται ότι η χώρα ενδέχεται να χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: