Γνωστά αναλγητικά, αντιπυρετικά, θερμαντικές κρέμες για μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, και αντιόξινα που χορηγούνται για στομαχικές παθήσεις είναι μερικά μόνο από τα 206 φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν θα καλύπτονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, για να τα προμηθευτούν οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους.
Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο κατάλογος των φαρμακευτικών προϊόντων για τη χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα- ΜΗΣΥΦΑ) και άρα δεν προβλέπεται «δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού». Οι φαρμακοποιοί ωστόσο διευκρινίζουν πως δεν πρόκειται για σκευάσματα πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως υπάρχουν αντίστοιχα φάρμακα που περιέχουν τις ίδιες δραστικές ουσίες με εκείνα που ανήκουν στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία συνταγογραφούνται και άρα καλύπτονται από τα Ταμεία. Είναι ενδεικτικό πως, για παράδειγμα, στον εν λόγω κατάλογο συμπεριλαμβάνεται μία αναλγητική κρέμα που χορηγείται σε ασθενείς που υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους, όχι όμως και τα αντίστοιχα χάπια, υπόθετα και ενέσεις.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων είχαν γίνει γνωστές τον περασμένο μήνα μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων πως «τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινία γνησιότητας καφέ χρώματος, ως ανήκοντα στην κατηγορία των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ)... δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατόπιν τούτου, συνταγές στις οποίες περιέχονται φάρμακα της ανωτέρω κατηγορίας δεν θα εξοφλούνται στους φαρμακοποιούς από τους φορείς σας».
Αλαλούμ στα φαρμακεία. Παρ΄ όλα αυτά, ήταν αδύνατον η συγκεκριμένη οδηγία να εκτελεστεί δεδομένου πως δεν έχει επικαιροποιηθεί ο κατάλογος των φαρμάκων αυτών από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αλαλούμ στα φαρμακεία, αφού οι φαρμακοποιοί δεν γνώριζαν εάν μπορούν να εκτελέσουν τις συνταγές ή όχι.
«Εάν εξετάσει κανείς τον κατάλογο, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για φάρμακα, τα οποία κατά 90% διαφημίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει σχετική νομοθεσία, βάσει της οποίας τα φάρμακα που διαφημίζονται δεν πρέπει να συνταγογραφούνται, τότε γίνεται σαφές πως κακώς καλύπτονταν από τα Ταμεία όλα αυτά τα χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος, αναφερόμενος στα ούτως ή άλλως επιβαρημένα οικονομικά ασφαλιστικά ταμεία.
Συνεπώς, όπως τονίζει, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αυτές που καθορίζουν ποια προϊόντα τους θα συνταγογραφούνται ή όχι, από τη στιγμή που αποφασίζουν εάν θα τα εντάξουν στη διαφημιστική τους καμπάνια.
Εντονες ωστόσο, είναι οι αντιδράσεις για τα βοηθήματα- όπως είναι ειδικές τσίχλες και καραμέλες- που διατίθενται από τα φαρμακεία σε όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.
ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου