Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2010

ΣΙΩΠΑ Η FIFA ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ...ΤΥΧΑΙΟ;;;

Δεν πήρε θέση η FIFA για τα λάθη των διαιτητών στα παιχνίδια Γερμανία-Αγγλία 4-1 και Αργεντινή-Μεξικό 3-1. Ο εκπρόσωπος Τύπου της FIFA, Νικολά Μενγκό, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις αποφάσεις των διαιτητών. Στην αναμέτρηση της Γερμανίας με την Αγγλία και με το σκορ στο 2-1 υπέρ της «νατσιονάλμανσαφτ», δεν μέτρησε γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ στο πρώτο ημίχρονο, παρά το γεγονός η μπάλα πέρασε καθαρά τη γραμμή, αφού πρώτα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι Στον νικηφόρο αγώνα της Αργεντινής με το Μεξικό, ο Κάρλος Τέβες από θέση οφσάιντ άνοιξε το σκορ» για την «αλμπισελέστε».
Ο Φραντς Μπέκενμπαουερ τόνισε ότι θα υπάρξουν «καυτές» συζητήσεις μετά από τις διαιτησίες στις αναμετρήσεις της Κυριακής, οι οποίες προκάλεσαν δυσμενή σχόλια σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απίστευτο στην εποχή της μοντέρνας τεχνολογίας να μην μετράει τέτοιο γκολ, είπε μετά την ήττα της Αγγλίας από τη Γερμανία ο προπονητής των «λιονταριών» Φάμπιο Καπέλο.

Στο μεταξύ οι φίλαθλοι στην Ισπανία τάσσονται συντριπτικά υπέρ της χρήσης τεχνολογίας στους αγώνες, προκειμένου να βοηθηθούν οι διαιτητές. Αυτό προκύπτει από ψηφοφορία που διενήργησε μέσω του διαδικτύου η «Marca». Η ισπανική εφημερίδα ρώτησε τους αναγνώστες της: «Θα πρέπει η FIFA να εξετάσει τη χρήση τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο;» Το «ναι» συγκέντρωσε το 92.5% των ψήφων, ενώ μόλις το 7.5% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά.
Πάντως όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας της FIFA Ζέρομ Φάλκε, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί η προηγμένη τεχνολογία στο ποδόσφαιρο και το πιθανότερο σενάριο είναι η επέκταση δύο επιπλέον βοηθών (ένας πίσω από κάθε εστία), όπως έγινε τη φετινή σεζόν στους αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ. Επίσης πρόσθεσε ότι στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Ο Φάλκε είπε ακόμα ότι τον διαιτητή θα τον βοηθήσουν περισσότερο οι δύο επιπλέον βοηθοί, παρά η τεχνολογία.
Όμως για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σε αγώνες που διεξάγονται υπό την αιγίδα της FIFA, θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από την IFAB, την οκταμελή επιτροπή κανονισμών του ποδοσφαίρου. Η IFAB ιδρύθηκε το 1886 και μετέχουν τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών της Αγγλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκοτίας. Η επιτροπή συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία τριών τετάρτων. Δηλαδή για να εγκριθεί μια πρόταση πρέπει να την ψηφίσουν τα έξι από τα οκτώ μέλη.
Άξιον αναφοράς είναι, ότι ύστερα από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, τη νέα περίοδο θα υπάρχουν πλέον πέντε διαιτητές στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, αρχής γεννωμένης από τη φάση των ομίλων. Επίσης με τους δύο επιπλέον βοηθούς θα διεξαχθεί η προκριματική και η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της σύσκεψης των G20 στο Τορόντο, με αφορμή τη μη κατακύρωση του γκολ της Αγγλίας δήλωσε, ότι η τεχνολογική βοήθεια είναι πλεονέκτημα στον αθλητισμό.
Ο Γερμανός προπονητής της Σάλκε, Φέλιξ Μάγκατ, παρά το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα της πατρίδας του ευνοήθηκε από την απόφαση του διαιτητή, δήλωσε ότι ένα Μουντιάλ δεν θα πρέπει να στιγματιστεί με καταδικαστικές διαιτητικές αποφάσεις. Είπε ακόμα ότι θεωρεί αντιαθλητική τη συμπεριφορά της FIFA να απορρίπτει τη βοήθεια της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο και κατέληξε: «Πολύ φοβάμαι πως όταν θα αλλάξουν τον κανονισμό, δεν θα ζω για να το δω».

ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: