Η 65χρονη αντισιωνίστρια δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων Λέα Τσεμέλ ανήκει στην ομάδα ευαισθητοποιημένων Ισραηλινών νομικών, που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο Ασντότ ενδιαφερόμενοι έμπρακτα για την τύχη των 700 κρατουμένων ακτιβιστών.
Και όταν πλέον, αρνούμενοι να υπογράψουν τα έγγραφα δρομολόγησης της απέλασής τους από τις ισραηλινές αρχές, 610 άτομα μεταφέρθηκαν για να κρατηθούν στη νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας της Μπιρσίμπα στην έρημο Νεγκέβ στο Νότιο Ισραήλ, έσπευσε κι εκείνη να βοηθήσει. Μετά από πολλά, της επέτρεψαν να συναντηθεί με κρατούμενους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Ελληνες. Συνολικά 31 έχουν μεταφερθεί και κρατούνται στις φυλακές.
«Ολοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ», μας έλεγε χθες σε τηλεφωνική συνομιλία η Λέα Τσεμέλ -είχε μόλις επιστρέψει κατάκοπη στο γραφείο της στην Ιερουσαλήμ, όπου τα τηλέφωνα χτυπούσαν αδιάκοπα.
«Συναντήθηκα με τα πέντε κορίτσια -μας επιβεβαίωσε- και με 17 ακόμα από τους άνδρες». Συναντήσεις σύντομες, κυριολεκτικά υπό συνοπτικές διαδικασίες. Οι δημοσιογράφοι του «Εθνους» Μαρία Ψαρά και του tvxs Κατερίνα Κιτίδη κρατούνται μαζί με τις τρεις ακτιβίστριες, τις Αικατερίνη Θεοχαράτου, Αφροδίτη Τσαβάλου και Δήμητρα Κυρίλου. Δεν προλάβαινε στη βιαστική συνομιλία μας να απαριθμήσει τα ονόματα των ανδρών Ελλήνων κρατουμένων, όμως, όπως διαβεβαίωσε, «είναι όλοι καλά».
- Βασανίστηκαν κάποιοι κατά την κράτηση και ανάκριση;
«Οχι στη φυλακή. Τους ασκήθηκε όμως βία από τον στρατό κατά τη σύλληψή τους στη διάρκεια της επιχείρησης. Η διαδικασία ανάκρισής τους ήδη ξεκίνησε. Να σας επισημάνω ότι την έχει αναλάβει η στρατιωτική αντικατασκοπία και όχι η Σιν Μπετ. Δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».
Η ίδια μάς ανέφερε ότι «κάθε υλικό καταγραφής από δημοσιογράφους και λοιπούς έχει καταστραφεί. Φωτογραφικές μηχανές, φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα έχουν κατασχεθεί, όπως και όλα τους τα προσωπικά είδη. Δεν θα τους επιστραφούν».
Επίσης, μας μετέφερε την εκτίμησή της πως «δεν πρόκειται να κρατηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προβλεπόμενη από το υπουργείο Εσωτερικών διαδικασία κράτησης συνήθως είναι 72 ώρες».
ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2010
ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου