Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, το Ισραήλ διέταξε χθες την απέλαση και των υπόλοιπων 632 ακτιβιστών του Στολίσκου της Ελευθερίας που κρατούσε, ανάμεσά τους περισσότεροι από 30 Ελληνες. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε πως ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας θα συνεχιστεί- και μια νέα θαλάσσια σύγκρουση διαγράφεται στον ορίζοντα.
Το ιρλανδικό σκάφος «Ρέιτσελ Κόρι» πήρε το όνομά του από μια αμερικανίδα φοιτήτρια που συνεθλίβη το 2003 από ισραηλινή μπουλντόζα, ενόσω διαμαρτυρόταν για κατεδαφίσεις σπιτιών στη Λωρίδα της Γάζας. Θα ήταν το έβδομο πλοίο της νηοπομπής που δέχθηκε τη Δευτέρα την επίθεση των ισραηλινών κομάντος, μηχανικά προβλήματα όμως το κράτησαν πίσω και το σκάφος απέπλευσε από τη Μάλτα το απόγευμα της Δευτέρας. Μεταφέρει αναπηρικά καρότσια, ιατρικά εφόδια και τσιμέντο, επιβαίνουν σε αυτό 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νομπελίστρια Ειρήνης. Αναμένεται να φτάσει στο σημείο όπου ο Στολίσκος της Ελευθερίας δέχθηκε επίθεση, στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, το νωρίτερο αύριο βράδυ. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει στο πλοίο να ολοκληρώσει την ανθρωπιστική αποστολή του και έχει απειλήσει με «σοβαρές συνέπειες» αν συμβεί οτιδήποτε στους πολίτες της.
Η ευρωπαϊκή εκστρατεία για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας, μάλιστα, ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες πως ήδη βρίσκεται στα σκαριά ο 2ος Στολίσκος της Ελευθερίας, ο οποίος θα έχει ακόμα περισσότερα πλοία και ακτιβιστές και θα αποπλεύσει για το Ισραήλ «τις ερχόμενες εβδομάδες». «Δεν υπάρχει περίπτωση να τους επιτρέψουμε να βοηθήσουν τη Χαμάς», ήταν η στεγνή απάντηση ισραηλινού αξιωματούχου.
Αλλωστε ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το Ισραήλ απέλασε χθες και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες του πρώτου πλοίου- ανάμεσά τους, όπως έγινε γνωστό, και 60 δημοσιογράφοι- ήταν το συμπέρασμα του γενικού εισαγγελέα πως «το να τους κρατήσουμε εδώ θα έκανε περισσότερο κακό στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας παρά καλό». Ενδεικτικό της ισραηλινής στάσης είναι πως ο υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε χθες στη βάση τους τούς κομάντος που συμμετείχαν στην επίθεση και τους ευχαρίστησε για όσα έκαναν. «Εδώ δεν είναι Βόρεια Αμερική ή Δυτική Ευρώπη, ζούμε στη Μέση Ανατολή, σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει έλεος για τους αδύναμους ούτε δεύτερες ευκαιρίες για όσους δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους», δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ.
Το Ισραήλ επιμένει πως οι κομάντος δέχθηκαν στο τουρκικό «Μavi Μarmara» επίθεση και σκότωσαν εβρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Από την άλλη, οι ακτιβιστές από τις 35 και πλέον χώρες που κρατήθηκαν πάνω από δύο εικοσιτετράωρα στις φυλακές της Μπεερσεμπά δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα. «Είδα καταδρομέα να σκοτώνει τούρκο εθελοντή με μια σφαίρα στο κεφάλι, έναν άλλον τραυματία τον άφησαν αβοήθητο να πεθάνει», έλεγε χθες ο Κουβεϊτιανός Αλί Μπουχάμπαντ. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε χθες (χωρίς τις ΗΠΑ, που καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης μαζί με την Ιταλία και την Ολλανδία) τη «σκανδαλώδη επίθεση» στη νηοπομπή και ενέκρινε μάλιστα τη δημιουργία «διεθνούς αποστολής έρευνας».
«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια επίθεση διεθνούς υποκρισίας», απάντησε το βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως στο «Μavi Μarmara» επέβαιναν «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», «εξτρεμιστές», που «προσπάθησαν να λιντσάρουν τους ισραηλινούς στρατιώτες». «Αυτό δεν ήταν το πλοίο της αγάπης, ήταν το πλοίο του μίσους», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου