Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ G8

Σε διάλογο με διαφάνεια καλούν το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, ζητώντας, παράλληλα, από την Τεχεράνη να σεβαστεί το «κράτος δικαίου» και την «ελευθερία της έκφρασης».
Στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, σημειώνουν ότι "στόχος μας είναι να πείσουμε τους ιρανούς υπευθύνους να δεσμευτούν σε έναν διάλογο με διαφάνεια για τις πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας τους και να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ιράν".
Ωστόσο, οι G8 επιμένουν στην εφαρμογή των κυρώσεων που ελήφθησαν από τον ΟΗΕ στις αρχές Ιουνίου, σημειώνοντας ότι "αντανακλούν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο" και ζητούν "επίμονα από όλα τα κράτη να τις εφαρμόσουν πλήρως".
"Αναγνωρίζοντας στο Ιράν το δικαίωμα σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς (...) ανησυχούμε έντονα για την απουσία διαφάνειας από το Ιράν όσον αφορά τις πυρηνικές του δραστηριότητες και για τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να συνεχίσει και να εξελίξει τον εμπλουτισμό ουρανίου, συμπεριλαμβανομένου σε ποσοστό σχεδόν 20%", προσθέτουν.

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: