Αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς προκάλεσε η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Μoody΄s. Περίεργη και ατυχής, παράλογη, αδικαιολόγητη, ήταν μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν κορυφαίοι παράγοντες για να χαρακτηρίσουν την αιφνιδιαστική υποβάθμιση της χώρας μας- κατά τέσσερις μάλιστα ολόκληρες βαθμίδες.
Oι κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης καλούν τώρα τις Βρυξέλλες να δημιουργήσουν ανεξάρτητο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης. Παράλληλα η Ελλάδα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ΟΟΣΑ, που θεωρεί ότι η χώρα μας είναι σε θέση να αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους.
Μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας, χθες η Μoody΄s προχώρησε- ως είθισταικαι σε υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει 5% τη χρηματοδότηση που ήδη προσφέρεται με εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα. Πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη επειδή η ΕΚΤ εφαρμόζει υφιστάμενη απόφαση που προβλέπει αυτόματο «κούρεμα» (haircut) για τα ομόλογα οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης υποβαθμιστούν σε «junk». Πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν επηρεάστηκε σοβαρά από την υποβάθμιση και έκλεισε με μικρή πτώση 0,69% στις 1.530,04
μονάδες. Τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν 70 μονάδες και διαμορφώθηκαν σε 650 μονάδες βάσης, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν και τα spread σε Ισπανία και κυρίως Πορτογαλία.
«Εκπληξη προκαλεί η συγκυρία της απόφασης της Μoody΄s και είναι ιδιαίτερα ατυχής αφού έρχεται ύστερα από τη συμφωνία για το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής», τόνισε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, ανοίγοντας τον χορό των επιθέσεων κατά του οίκου. Θεωρεί μάλιστα ότι η απόφαση της Μoody΄s δεν συνάδει με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα spread στα CDS που έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι η υποβάθμιση «εγείρει ξανά θέμα σχετικά με τον ρόλο των οίκων πιστοληπτικών αξιολόγησης». Ο κ. Ρεν «υποσχέθηκε» πως το ζήτημα της υποβάθμισης θα ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις που θα λάβει η Κομισιόν για το μέλλον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ειδικότερα τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα του ανταγωνισμού καθώς και ζητήματα διαφάνειας που αφορούν τη μεθοδολογία και τη σύγκρουση συμφερόντων, όπως είπε.
Αιχμηρές δηλώσεις κατά της Μoody΄s έκανε και ο πρόεδρος του Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ από το Οσλο της Νορβηγίας δείχνοντας την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στην Ευρώπη για τις αξιολογήσεις των οίκων. Ο κ. Γιούνκερ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει παράλογη την υποβάθμιση, η οποία- όπως τόνισε- δεν κατάλαβε γιατί έγινε. Εκπληξη χαρακτήρισε την υποβάθμιση και ο επίτροπος Οικονομικών Υπηρεσιών Μ. Μπαρνιέ ο οποίος αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες» που κάνει η Ελλάδα.
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου