Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ SIEMENS:«ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ» ...ΕΡΕ ΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΤΕ...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΑΔΩΣΕ ΩΣΤΕ Η SIEMENS ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ...

Στις διαβεβαιώσεις της μητρικής Siemens στη Γερμανία βασίζεται πλέον η Εξεταστική Επιτροπή για να μπορέσει να εντοπίσει τον κ. Μ. Χριστοφοράκο και να του πάρει κατάθεση. Ωσπου να διασφαλιστεί η κατάθεση αυτή, τα μέλη της Επιτροπής καθυστερούν το ταξίδι τους στη Γερμανία, ενώ, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο καταζητούμενος μάρτυρας συνεχίζει... «να κλωτσάει».

Προς το παρόν τουλάχιστον, το κρίσιμο ταξίδι μοιάζει να είναι «στον αέρα» καθώς δεν έχουν διασφαλιστεί τα εχέγγυα και οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιθυμούσε η Εξεταστική Επιτροπή ώστε να μην εξελιχθεί σε φιάσκο η προσπάθεια που καταβάλλεται «να ανοίξουν το στόμα» τους οι κεντρικοί διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής πολυεθνικής και της εν Ελλάδι θυγατρικής της. «Το ταξίδι θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, δηλαδή όταν υπάρξουν οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις» σχολίαζε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης, ο οποίος άφηνε να διαφανούν τα προσκόμματα που προβάλλονται από την πλευρά των τριών άλλοτε στελεχών της Siemens. «Κλωτσάει κάποιος;» ρωτήθηκε ο κ. Βαλυράκης και απάντησε: «Προφανώς κάποιος κλωτσάει». Στον βαθμό δε που οι Ρ.Σίκατσεκ και Μ.Κουτσενρόιτερ έχουν εμφανισθεί πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους υποβάλουν οι έλληνες βουλευτές, το σχόλιο του προέδρου της Επιτροπής ερμηνεύθηκε ως έμμεση αναφορά στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ηellas Μ. Χριστοφοράκο, για τον οποίο ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισής του αν δεχθεί να αποκαλύψει τα ονόματα των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που χρηματίστηκαν για να διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή η μητρική Siemens εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση των τριών κατηγορουμένων ενώπιον της γερμανικής (αλλά και της ελληνικής επιπλέον, εις ό,τι αφορά τον Χριστοφοράκο) Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την επιστολή-απάντηση του αντιπροέδρου του ΔΣ της Siemens ΑG και γενικού νομικού συμβούλου της εταιρείας κ. Πέτερ Σόλμσεν προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ.Παμπούκη, η εταιρεία θα επικοινωνήσει με τους Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Χριστοφοράκο «για να προσπαθήσει να οργανώσει συναντήσεις με την Εξεταστική Επιτροπή στο Μόναχο,ώστε τα μέλη της Επιτροπής να μπορέσουν να έχουν τις καταθέσεις τους». Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι «σε περίπτωση που αυτοί αρνηθούν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο για να τους υποχρεώσουμε να συνεργαστούν».

Η επισήμανση αυτή όπως και η προτροπή των Γερμανών προς τον κ. Παμπούκη «να επικοινωνήσετε με τις διωκτικές αρχές στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και να ζητήσετε στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με την έρευνα στην Ελλάδα» , ερμηνεύθηκαν από μέλη της Επιτροπής ως διευκόλυνσή της για περαιτέρω δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών στην έρευνα που διεξάγεται στη χώρα μας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά της μητρικής Siemens στη σημασία που έχει για την ίδια η «σημαντική αγορά» της Ελλάδας. «Εχουμε μακρά ιστορία στη χώρα» αναφέρει ο κ. Σόλμσεν. Ωστόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύθηκε ως «εμπαιγμός», κυρίως η αναφορά του, ότι «εξεπλάγην διαβάζοντας και ακούγοντας την κριτική που δέχθηκε η Siemens Ελλάδος, ότι δεν υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη έρευνα» και ότι ο ίδιος γνωρίζει πως «αυτό δεν είναι αλήθεια». Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει άλλο σχετικό ερευνητικό υλικό που να αφορά την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσαμε να παράσχουμε» .

«Αν θέλει η Siemens να βοηθήσει μπορεί να αποκαλύψει τα πολιτικά πρόσωπα που λάδωσε» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ.Τζαβάρας και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης δήλωσε ότι η γερμανική εταιρεία «μας δουλεύει διπλωματικά» , ενώ στο ίδιο πνεύμα ο κ. Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι «μας δουλεύουν ψιλό γαζί».

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις μελών της Επιτροπής προκάλεσε η δημοσιοποίηση της λίστας των ονομάτων δέκα πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ από τους οποίους ζητείται να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε εξηγήσεις για τη διαρροή της λίστας, την οποία συνέταξαν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αν. Μακρυπίδης και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Τζαβάρας, πριν μάλιστα υπάρξει απόφαση της Επιτροπής, ενώ άγνωστος παραμένει ο όλος αριθμός όσων πρώην υπουργών και υφυπουργών θα κληθούν να πράξουν το ίδιο. Είναι ενδεικτικό του κλίματος ασάφειας που επικρατεί το γεγονός ότι ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των βουλευτών κ. Ευ. Αργύρης τηλεφώνησε στον κ. Βαλυράκη για να του επισημάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα πρέπει η Επιτροπή «να γίνει πιο σαφής» ως προς το (φιλόδοξο) αίτημά της να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες 95 πρώην υπουργών και υφυπουργών της τελευταίας 20ετίας, αλλιώς δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: