Με δικαστικούς λειτουργούς που ασχολήθηκαν ή εξακολουθούν να ασχολούνται με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της Siemens και είτε απευθείας τον ΟΣΕ είτε τα Ελληνικά Ναυπηγεία, συνεχίζει το έργο της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ανδρέας Καραφλός, που εξετάσθηκε πρώτος, σε ερώτηση γιατί σε παραγγελία του προς την ανακρίτρια Υπατία Ασημακοπούλου ανέγραψε στο σχετικό έγγραφο «να μην εξετάσει πολιτικά πρόσωπα», απάντησε ότι το γράφει σε κάθε τέτοια παραγγελία, γιατί απαγορεύεται εκ του Συντάγματος η εξέταση πολιτικών προσώπων, ενώ αν πέσει πάνω σε μέλος υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει ο φάκελος να πάει αμελλητί στη Βουλή.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για την εξέταση που έκανε σε υπόθεση ενοικίασης από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για λογαριασμό του ΟΣΕ οκτώ ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών το 2006.
Η υπόθεση έφθασε στην εισαγγελία με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σκανδαλώδη σύμβαση, αφού νοικιάστηκαν τα συγκεκριμένα τρένα για οκτώ μήνες έναντι σχεδόν 1 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων συντήρησης και μετά την πάροδο του οκταμήνου η Siemens τις πώλησε έναντι 10 εκ. στην εταιρεία ΜΑΝ στην Ουγγαρία, δηλαδή νοικιάστηκαν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία στην τιμή που θα μπορούσαν να αγοραστούν.
Ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν θυμάται την υπόθεση, γιατί από το 2008 απασχολείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε όμως ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις που είχε πάρει, είχε προκύψει ότι το τίμημα ήταν εύλογο και ότι αν αγοράζονταν οι αυτοκινητάμαξες θα ζημιωνόταν ο ΟΣΕ.
Εξετάζοντας τον μάρτυρα από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε ότι με την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης από τον εισαγγελικό λειτουργό ευνοήθηκε σαφώς το τότε Δ.Σ. του ΟΣΕ, ενώ ωφελήθηκε η γερμανική εταιρεία.
Για «κλασσική περίπτωση συγκάλυψης σκανδάλου» μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν εξετάσθηκε κανένας μάρτυρας από τους έχοντες αντίρρηση και ζήτησε να αποσταλούν τα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα για να επανεξεταστεί η υπόθεση.
Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι όλα θα πρέπει να ιδωθούν και μέσα από το πρίσμα του γεγονότος, ότι οι προγραμματικές συμβάσεις υπογράφηκαν όταν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήσαν υπό κρατικό έλεγχο, ενώ η εκτέλεση όταν ήδη είχαν ιδιωτικοποιηθεί, όποτε σημειώθηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.
Ακολούθησε η εξέταση του ανακριτή Νικόλαου Ορνεράκη, ο οποίος παρουσιάστηκε στην επιτροπή για δεύτερη φορά και είναι ο διενεργών την προανάκριση για τις τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Siemens και του ΟΣΕ και την πορεία τους από το 1997 ως σήμερα.
Επικαλούμενος το ανακριτικό απόρρητο δεν θέλησε να δώσει στοιχεία από το έργο του, είπε όμως ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει περαιώσει την έρευνά του.
Ο Εμμανουήλ Σάτλας, πρώην γενικός διευθυντής τεχνικής υποστήριξης του ΟΣΕ που εξετάσθηκε τελευταίος, τόνισε ότι οι προγραμματικές συμφωνίες ήσαν απόλυτα νόμιμες και με την έγκριση της διακομματικής επιτροπής.
Κατά την άποψή του οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονταν κυρίως στα Ναυπηγεία, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, όταν ελέγχονταν από την ΕΤΒΑ από την ανυπαρξία υποδομών.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ Πάνο Καμμένο και Κωνσταντίνο Τζαβάρα με αντικείμενο τη μετάβαση κλιμακίου της εξεταστικής στη Γερμανία.
Ενδιαφέρον είχε επίσης η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου να μπουν στο μικροσκόπιο του ελέγχου τα πόθεν έσχες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ήσαν διαχειριστές των κομματικών ταμείων κατά την τελευταία δεκαπενταετία.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε το αίτημά του για επίσπευση της κλήτευσης του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, αφού πρώτα εξεταστούν οι Γεώργιος Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και κατηγορούμενος στην υπόθεση, Πέτρος Λάμπρου, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς που χειρίστηκε τις υποθέσεις των προγραμματικών συμβάσεων.
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου