Προσωπικά δεδομένα 100 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, δηλαδή του ενός πέμπτου του συνόλου διεθνώς, «υποκλάπηκαν» και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από ένα «λευκό» χάκερ-σύμβουλο σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας, ο οποίος θέλει με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει το πρόβλημα παραβίασης απορρήτου, το οποίο αντιμετωπίζουν οι χρήστες του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.
Ο Ρον Μπόουλς, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα για να «σκανάρει» τα προφίλ του Facebook, συλλέγοντας δεδομένα που δεν αποκρύπτονται από τις προσωπικές ρυθμίσεις των χρηστών. Η λίστα, που κυκλοφορεί πλέον στο Ίντερνετ σε ελεύθερο αρχείο, το οποίο μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» στον υπολογιστή του, περιλαμβάνει τη διεύθυνση (URL) των προφίλ των χρηστών, το όνομά τους και τη μοναδική ταυτότητά τους (ID).
Το αρχείο με τα στοιχεία έχει γίνει ήδη «σουξέ» στο διαδίκτυο και, για παράδειγμα, στο Pirate Bay, την μεγαλύτερη στον κόσμο υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων, η λίστα των χρηστών έχει γίνει download περισσότερες από 1.000 φορές. Ο «δράστης» κ.Μπόουλς υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του λέγοντας ότι το έκανε για να δείξει τους κινδύνους που διατρέχουν οι χρήστες, όμως οι τελευταίοι μάλλον δεν ενθουσιάστηκαν.
Το Facebook δήλωσε ότι η λίστα περιλαμβάνει πληροφορίες που ήδη ήσαν ελεύθερα διαθέσιμες online. «Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Facebook, κατέχουν τις δικές τους πληροφορίες και έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται μόνο αυτό που θέλουν, με όποιον θέλουν και όποτε θέλουν», αναφέρει η ανακοίνωση του δικτύου. «Σε αυτή την περίπτωση, πληροφορίες που οι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει να δημοσιοποιήσουν, συλλέχθηκαν από ένα μεμονωμένο ερευνητή και ήδη υπάρχουν στο Google, τη Βing και τις άλλες μηχανές αναζήτησης. Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν παραβιάστηκε», πρόσθεσε το Facebook.
Όμως εκπρόσωπος της οργάνωσης Privacy International ανέφερε ότι είχε δοθεί προειδοποίηση στο Facebook ότι κάτι τέτοιο ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, όπως κι έγινε. «Το Facebook θα έπρεπε να είχε προβλέψει την επίθεση και να είχε λάβει μέτρα για να την αποτρέψει», δήλωσε ο Σίμον Ντέηβις.
Το Facebook, που εδώ και καιρό έχει δεχτεί επικρίσεις για το ζήτημα, αναγκάστηκε πρόσφατα να απλοποιήσει τις ρυθμίσεις του για τα προσωπικά δεδομένα. Η στάνταρντ ρύθμιση καθιστά δημόσια μερικά στοιχεία των χρηστών, οι οποίοι, αν επιθυμούν, μπορούν να αποκρύψουν ακόμα και αυτά τα δεδομένα.
Όμως το νέο περιστατικό, σύμφωνα με την Privacy International, δείχνει ότι το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας του απορρήτου των χρηστών πρέπει να αναβαθμιστεί κι άλλο. «Πολλοί θυμωμένοι και ανήσυχοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή θα αναρωτιούνται ποιος έχει τα στοιχεία τους και τι πρέπει να κάνουν», δήλωσε ο Ντέιβις, ο οποίος πάντως έκανε λόγο για «ηθική επίθεση» που δεν έφερε στη δημοσιότητα πιο ευαίσθητα δεδομένα, όπως διευθύνσεις e-mail, αριθμούς τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις κ.α.
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου