Με εισφορά 1,5% σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα των ασφαλισμένων στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. Με το νομοσχέδιο για την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης που κατέθεσε ήδη στη Βουλή η «πλατεία Συντάγματος» ορίζει ότι οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων θα ικανοποιηθούν κατά 65% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που θα συσταθεί με τον νόμο. Ετσι η ζημιά θα επιβαρύνει κατά ένα σημαντικό μέρος τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Ο λόγος που προκρίθηκε αυτή η λύση, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, είναι για να «επανέλθει η ηρεμία στην ασφαλιστική αγορά» και να εμπεδωθεί η «εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τις εταιρείες του κλάδου». Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής θα μπορεί να συνάπτει δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο θα αποκτά ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.
Για τη στήριξη του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής επιβάλλεται τακτική εισφορά 1,5% ετησίως επί των ακαθάριστων ασφαλίστρων ζωής. Η επιβάρυνση μεταφράζεται σε 38 εκατ. ευρώ ετησίως σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, όταν η ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ. Τα 19 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους, ενώ τα άλλα μισά θα κληθούν να εισφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση.
Παράλληλα προωθείται η πώληση του χαρτοφυλακίου τόσο της Ασπίς Πρόνοια όσο και της Commercial Value σε υποψήφιο ανάδοχο, ο οποίος θα προτείνει τη μείωση των υφιστάμενων απαιτήσεων των ασφαλισμένων με βάση το εισηγητικό σχέδιο αναμόρφωσης παροχών του Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. Η μείωση κάθε κατηγορίας απαιτήσεων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του συμβολαίου και το σχετικό αποθεματικό, παρέχοντας έτσι δυνατότητα διαφορετικού χειρισμού για τα ασφαλιστήρια περιοδικών ή εφάπαξ καταβολών, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν σχηματιστεί.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει καταληκτική ημερομηνία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μεταβίβαση, το χαρτοφυλάκιο ζωής τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση. Η διαδικασία μεταβίβασης δεν είναι προαιρετική για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν τη λύση του συμβολαίου τους και την υπαγωγή των απαιτήσεών τους στην ασφαλιστική εκκαθάριση.
Παράλληλα το νομοσχέδιο ορίζει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και την κατάργηση της Επιτροπής. Στο εξής η ΤτΕ αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και της δίδεται η δυνατότητα να εντάξει στο προσωπικό της «μέρος από τους εργαζομένους στην ΕΠΕΙΑ». Οι εργαζόμενοι μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό της ΤτΕ «μετά από αίτηση και αξιολόγησή τους» και εφόσον δεχθούν τους «όρους βαθμολογικής και μισθολογικής τακτοποίησης». Στις αρμοδιότητες που περνούν πλέον στην ΤτΕ περιλαμβάνονται η προληπτική εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ο έλεγχος των ουσιαστικών και τυπικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους και το κατά πόσον τηρούν τους κανόνες της συναλλακτικής συμπεριφοράς.
ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου