Κακούργημα που τιμωρείται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών του Δημοσίου, είναι η αρχαιοκαπηλία αντικειμένων αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Αυτό έκρινε ο Αρειος Πάγος σε εκκρεμή υπόθεση και η νομολογία του αποτελεί ήδη κατευθυντήρια γραμμή για όλα τα δικαστήρια. Κρίσιμο σημείο εδώ είναι ασφαλώς η ακριβής αποτίμηση της αξίας των αρχαίων αντικειμένων, καθώς αυτή παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στο ύψος της καταδίκης.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες μετά την έκδοση της απόφασης έστειλε σχετική εγκύκλιο σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, με την οποία γνωστοποιούσε την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας είχαν συλλάβει στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας το 1999, άτομο το οποίο προσπάθησε να πουλήσει αρχαία αντικείμενα των 6ου, 5ου και 4ου π.Χ. αιώνων. Η αξία των αρχαίων ανερχόταν στα 164.105 ευρώ, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού που εκτίμησε τα ευρήματα.
Πρωτοδίκως ο αρχαιοκάπηλος κρίθηκε ένοχος για πλημμεληματική υπεξαίρεση. Αντίθετα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ότι σύμφωνα με το νέο νόμο περί αρχαιοκαπηλίας και εφόσον η αρχαιοκαπηλία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ τότε το αδίκημα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και ενεργοποιούνται και οι επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1680/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου