Ξεπερνά τα 16,4 εκατ. ευρώ το χρέος του δήμου Θεσσαλονίκης προς το δημόσιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Μ”. Το ποσό αυτό αφορά σε παρακρατήσεις φόρου από μισθωτές υπηρεσίες εργαζομένων και από προμηθευτές, που δεν αποδόθηκαν ποτέ στην εφορία. Η διοίκηση του δήμου επιβεβαιώνει μόνο τα 8 εκατ. ευρώ οφειλής προς την εφορία και κάνει λόγο για πρωτοφανές κυνήγι εκ μέρους του δημοσίου, με πολιτικά κίνητρα.
Το ποσό της οφειλής προς την Εφορία ανέρχεται σε 16.390.776,49 ευρώ (πλέον των προσαυξήσεων που είναι 23.059 ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τέλη χρήσης μηχανημάτων έργων και πρόστιμα της… Τροχαίας! Εξαιτίας αυτών των υπέρογκων χρεών το δημόσιο δέσμευσε μεγάλο μέρος των καταθέσεων του δήμου στις τράπεζες.
“Λογιστικά ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πιο τακτοποιημένος στον κόσμο” δηλώνει εμφατικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μακραντωνάκης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο -κατά τα άλλα συνεπής- δήμος “έχει βεβαιωμένες οφειλές της τάξης των 8 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο παίρναμε φορολογική ενημερότητα, και αν δεν είχαμε καταγγείλει εμείς οι ίδιοι την υπόθεση, η εφορία δεν θα είχε καταλάβει τίποτα. Μας τιμωρούν επειδή το καταγγείλαμε” υποστηρίζει, κάνοντας λόγο για υπερβολές και πρωτοφανές κυνήγι από πλευράς του δημοσίου, που κρύβει πολιτικά κίνητρα. Κατά τον ίδιο, η δέσμευση καταθέσεων για οφειλές “είναι παράνομη” γιατί “ισχύει μόνο για ιδιώτες”. “Με αυτή τη λογική το δημόσιο έπρεπε πρώτα από όλα να δεσμεύσει τους πόρους του υπουργείου Οικονομικών που οφείλει σε ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση κτλ.” σχολιάζει, τονίζοντας ότι ο δήμος θα συνεχίσει να διεκδικεί δικαστικά την αναστολή του μέτρου που του επιβλήθηκε.
Χιονοστιβάδα κατασχέσεων
“Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι σε θέση να μας πει πόσα και πού ακριβώς χρωστάει” σχολιάζει στη “Μ” η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου, προσθέτοντας: “Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι οι μέχρι σήμερα -αργές είναι η αλήθεια- εξελίξεις στη διερεύνηση στης υπόθεσης οφείλονται κυρίως στον έλεγχο και στην ενεργοποίηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας και παρότι φέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον δύο φορές μέχρι σήμερα και ζητήσαμε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου, συναντήσαμε την άρνηση συνεργασίας και ταυτοχρόνως την προσπάθεια εκφοβισμού μας με αγωγές και έμμεσες απειλές”.
Η κ. Αράπογλου προβλέπει ότι την οδό της κατάσχεσης θα ακολουθήσουν εκτός από τη ΓΙΓΑΣ ΕΠΕ και άλλες. “Ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαχειριστικό και πιθανότατα οικονομικό αδιέξοδο και πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα οι κατασχέσεις και οι αγωγές εναντίον του θα πολλαπλασιαστούν” σημειώνει. Ως προς τις κινήσεις του δημοσίου, σχολιάζει ότι “υπάρχουν νόμοι και αυτοί πρέπει να τηρηθούν. Για την υπεξαίρεση των χρημάτων κάποιοι έχουν την ευθύνη και αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Το ύψος της υπεξαίρεσης είναι τεράστιο και οι ευθύνες ακόμα μεγαλύτερες. Και δυστυχώς μέσα στο ζοφερό αυτό περιβάλλον ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αρνείται μέχρι και σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες του και συνεχίζει τη μικροπολιτική λογική των έργων φιέστας που εξυπηρετούν μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες της παράταξής του”.
Να μην τιμωρηθεί η πόλη για αμαρτίες της διοίκησης
“Ποτέ δεν μας έδιναν στοιχεία” αναφέρει από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας”, ερωτηθείς αν γνώριζε το ύψος της οφειλής του δήμου προς το δημόσιο. “Ο κ. Παπαγεωργόπουλος καυχιόταν ότι έχει τον πιο εύρωστο οικονομικά δήμο και ότι ρίχνει κάθε μέρα εκατομμύρια στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι ισολογισμοί που μας παρουσίαζε ισοσκελισμένους αποκαλύφθηκε ότι ήταν πλασματικοί, λόγω των υπεξαιρέσεων και της εισφοροδιαφυγής” τονίζει. Πάντως ο ίδιος πιστεύει ότι με τη δέσμευση των καταθέσεων του δήμου ουσιαστικά “τιμωρείται η πόλη για τις αμαρτίες της διοίκησης. Για παράδειγμα, επειδή δεν λειτουργούν οι κατασκηνώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης τα άτομα με ειδικές ανάγκες αναγκάζονται να καταφεύγουν στους γειτονικούς δήμους. Οικονομικά χρεοκοπημένοι είναι πολλοί δήμοι της Ελλάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι το δημόσιο πρέπει να παίρνει τέτοια μέτρα σαν να πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις”. Ο κ. Μηταφίδης προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα “οι προμηθευτές θα κινηθούν εναντίον του δήμου για να πάρουν τα λεφτά τους” και σχολιάζει ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, “ο δήμος πάγωσε 48 έργα για να συγκεντρώσει 6,5 εκατ. ευρώ ώστε να λειτουργήσει το μεγαθήριο που κατασκεύασε”.
“Η οφειλή προς το δημόσιο θα πρέπει να πληρωθεί. Θα πρέπει να μας πουν ποιοι έχουν διαπιστώσει αυτή την οφειλή και γιατί τόσον καιρό το δημόσιο δεν διεκδίκησε αυτά τα χρήματα που παρακρατούνταν. Όσοι προμηθευτές έχουν λαμβάνειν θα πρέπει να διεκδικήσουν όσα τους χρωστάει ο δήμος” σχολιάζει ο Αγάπιος Σαχίνης της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Τώρα”. Η διοίκηση αρνούνταν να δώσει στοιχεία, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να παραμένει άγνωστο το ακριβές ποσό του χρέους, σημειώνει ο Ανδρέας Κουράκης εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”. “Η δικαιοσύνη θα πρέπει να καταλήξει το ταχύτερο δυνατό, να ανοιχτούν οι φάκελοι και να μάθουμε πόσο είναι το χρέος και κυρίως πώς θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα” λέει. Ως προς την κίνηση του δημοσίου να δεσμεύσει τις καταθέσεις του δήμου, εκτιμά ότι η διοίκηση θα έπρεπε “να προχωρήσει σε διακανονισμό με την εφορία” αντί να “ακολουθεί τη γραμμή του διωκόμενου
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2010
3 σχόλια:
Για δείτε πόσα χρωστά ο Δήμος Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Ποσά απίστευτα (κατί για 10.000.000).
Η ασυλία στην ασυδοσία των ανίκανων μόνο εκτροπές εγεννήσε
Παπαρια ΜΥΘΟΣ ητανε τοσα χρονια ο τεραστιος αριθμος των δημοσιων υπαλληλων.
Ευτυχως που εγινε τελικα η απογραφη! και κατερρευσε αυτο το στημενο απο τους πολιτικους και εκδοτες παραμυθι.
Αν αφαιρεσεις και τον Στρατό και την Αστυνομία που ειναι μεσα στην απογραφή,
οι δημοσιοι υπαλληλοι συνολικα ειναι γυρω στους 490.000 για μια χωρα 11 εκατομυριων.
Ισως να μπορουσε να ειναι και μικροτερος ο αριθμος αλλα σιγουρα δεν ειναι και απίστευτος ή παγκόσμια πρωτοτυπία ή εξωφρενικός.
ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ ΑΥΤΗ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΣΩΝ ΕΤΩΝ.
Τα λεφτά που λείπουνε να τα βρείτε στις τσέπες των:
- ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
- ΕΚΔΟΤΩΝ-ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
- ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ
- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ
- ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
- ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ,
Ή ΑΛΛΙΩΣ ΦΥΛΑΚΗ.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.
Οι Δήμοι απαλάσσονται απο τον Νόμο να καταθέτουν φορολογηκή ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων Δεν ευθύνεται ο Δήμαρχος για τα χρεή αλλά οι επίορκοι υπάλληλοι που οδήγησαν το Δήμο σε αυτή την κατάσταση. Αν δεν υπογράψει υπάλληλος χρηματικό ένταλμα δεν εξωφλείται Ξυπνήστε....
Δημοσίευση σχολίου