“Οι ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων είναι τραγικές. Αποτέλεσμα είναι να μένουν ακινητοποιημένα ασθενοφόρα και να μην καλύπτονται οι απογευματινές ή νυχτερινές βάρδιες. Αν δεν υπάρξει μέριμνα από τους υπευθύνους, φοβάμαι ότι θα γίνουμε πάλι θιασώτες περιστατικών, όπου φίλοι και συγγενείς μεταφέρουν ασθενείς σε... καρότσες αγροτικών οχημάτων”.
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείου Χαλκιδικής Δημήτρης Καραγιάννης περιγράφει στη “Μ” την απογοητευτική εικόνα που επικρατεί και φέτος στη Χαλκιδική, μια περιοχή που τους θερινούς μήνες βουλιάζει από επισκέπτες. Παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες και φωνές αγωνίας για τη δημιουργία παρατήματος ΕΚΑΒ στην περιοχή, το αυτί των αρμοδίων δεν φαίνεται να ιδρώνει, αφού κάθε χρόνο προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές με μετατάξεις διασωστών από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, πρόκειται για μέτρα-ασπιρίνη, και κάτοικοι και τουρίστες στον νομό Χαλκιδικής απλώς εύχονται να μην αρρωστήσουν ή να μην πάθουν κάποιο ατύχημα.
“Οι ψευτοενισχύσεις που έρχονται το καλοκαίρι δεν βοηθούν. Μας υποσχέθηκαν από το ΕΚΑΒ ότι από σήμερα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα ασθενοφόρα επί 24ώρου βάσεως, συγκεκριμένα ένα με έδρα στον δήμο Παλλήνης, ένα στη Σιθωνία, ένα στην Καλλικράτεια και ένα στη βόρεια Χαλκιδική. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, όμως, επί 24ώρου βάσεως, καλύπτοντας τρεις βάρδιες ημερησίως, πρέπει να έχουν 44 διασώστες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20, που σημαίνει ότι με το ζόρι καλύπτονται οι ανάγκες δύο ασθενοφόρων”, τονίζει ο κ. Καραγιάννης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείου Χαλκιδικής Δημήτρη Καραγιάννη, στο Παλαιοχώρι έγινε δωρεά ενός ασθενοφόρου από ιδιώτη, το οποίο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς διασώστες. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση της Κασσανδρείας, όπου είχε γίνει δωρεά ενός ασθενοφόρου και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν δύο, αλλά πάλι κυκλοφορεί μόνο ένα, και αυτό όχι σε 24ωρη βάση.
Οργή προκαλεί στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ η άδικη και άνιση κατανομή διασωστών πανελλαδικώς. Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ2 Θεσσαλονίκης, στη Ρόδο των 100.000 κατοίκων το ΕΚΑΒ έχει 51 διασώστες και μάλιστα θα λάβει επιπλέον ενισχύσεις, ενώ στη Χαλκιδική των 1.500.000 κατοίκων το ΕΚΑΒ έχει μόλις 20 διασώστες.
“Ας διαβάσουν στις εφημερίδες της Ρόδου οι δικοί μας βουλευτές πώς έπεισαν το υπουργείο Υγείας οι βουλευτές και οι κοινοτάρχες του νησιού να έχουν επαρκή δύναμη ασθενοφόρων στην περιοχή τους”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ2 Θεσσαλονίκης Αντώνης Αντωνόπουλος δηλώνει στη “Μ” ότι σε όλη τη Χαλκιδική υπάρχουν 20 διασώστες, στους οποίους προστίθενται άλλοι οκτώ από μεταθέσεις που θα γίνουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ένα ασθενοφόρο, όμως, για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, χρειάζεται 11 διασώστες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες.
“Έχουν προκύψει περιστατικά, που το ασθενοφόρο έφυγε από τα Μουδανιά, για να πάει στον Άγιο Νικόλαο. Αν, βέβαια, στο μεσοδιάστημα είχαμε και άλλο περιστατικό, ποιος θα μπορούσε να το καλύψει; Επιπλέον, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Μουδανιά δεν υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ”, επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει στη Χαλκιδική μόνο ένα ασθενοφόρο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ανήκει στον τομέα του ΕΚΑΒ Μουδανιών. Όσον αφορά τις άλλες περιοχές, υπάρχουν ασθενοφόρα που ανήκουν στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στα κατά τόπους κέντρα υγείας αλλά όχι στο ΕΚΑΒ, συγκεκριμένα υπάρχουν ένα στον Άγιο Νικόλαο, ένα στο Παλαιοχώρι, ένα στον Πολύγυρο και ένα στο κέντρο υγείας Μουδανιών.
Της Νικολέτας Μπούκα
ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2010
1 σχόλιο:
μπορει η Χαλκιδικη να εχει μονο 20 διασωστες του ΕΚΑΒ, αλλα εχει τουλαχιστον 2000 Ειδικους Φρουρους!
αν τολματε ας διαμαρτυρηθειτε ρε!
θα σας λιωσουμε παλιοχωριατες! :ρ
γαμω το κρατος μας, χαλαρα ειμαστε οι πιο αξιοι συνεχιστες της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας
Δημοσίευση σχολίου