Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

ΤΟ 2020 ΘΕΤΕΙ ΩΣ ΟΡΙΟ ΚΟΡΥΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΙΕΑ

Η Κίνα θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της ως προς τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να παράσχει μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50% το 2050, τόνισε σήμερα από το Πεκίνο ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Νομπούο Τανάκα κατά την παρουσίαση της καινούργιας έκθεσης για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Ο Τανάκα, επικεφαλής της υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ξεκαθάρισε ότι η όποια ελπίδα επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών, παγκοσμίως, κατά 50% το 2050 εξαρτάται ευθέως από την απόφαση του Πεκίνου να θέσει το 2020 ως όριο κορύφωσης των εκπομπών στην Κίνα.

Οι σχετικές πολιτικές του Πεκίνου παραμένουν όπως διαμορφώθηκαν επισήμως λίγο πριν από τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, δηλαδή δέσμευση για μείωση 40% με 45% της έντασης ενέργειας - της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ - το 2020.
Κινέζοι ακαδημαϊκοί σχολίασαν επικριτικά τις δηλώσεις Τανάκα, λέγοντας ότι ο στόχος κορύφωσης των εκπομπών το 2020 - σε συνδυασμό με προβλεπόμενη μείωση 36% της κατανάλωσης κάρβουνου το 2050 - θα υποχρεώσει την Κίνα να θυσιάσει οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης, στην έκθεση της IEA τονίζεται ότι η εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) θα συμβάλει σε ποσοστό έως και 18% στην απαιτούμενη μείωση των κινέζικων εκπομπών, ωστόσο η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής απογοητευτική.

Ο επικεφαλής της IEA είπε ότι η τεχνολογία CCS είναι ώριμη και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι το κίνητρο και η τιμολόγηση του άνθρακα. Πιστεύουμε ότι η τιμή για τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής είναι περίπου 50 με 60 δολάρια ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα».
«Χωρίς τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Κίνα, ο στόχος μείωσης 50% των παγκόσμιων εκπομπών το 2050 είναι, απλώς, ανέφικτος», κατέληξε ο Νομπούο Τανάκα.

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: