Πέμπτη, Ιουλίου 29, 2010

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΑ 30 ΚΟΛΕΓΙΑ

Την έντονη αντίδραση των πανεπιστημιακών και των καθηγητών ΤΕΙ προκάλεσε η αδειοδότηση 30 Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Μ.Ε.) από το υπουργείο Παιδείας.Οι ομοσπονδίες των καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ θα ζητήσουν άμεσα να λάβουν γνώση όλου του υλικού που οδήγησε την Πολιτεία να δώσει τις 30 άδειες στις συγκεκριμένες «κερδοσκοπικές επιχειρήσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν εναντίον των μητρικών πανεπιστημίων τα οποία συνεργάζονται με τα ελληνικά ΚΕ.Μ.Ε. και ενώπιον των δικαστηρίων των χωρών όπου αυτά εδρεύουν.
Σύμφωνα με χθεσινή, κοινή ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ (καθηγητές τεχνολογικών ιδρυμάτων), εξετάζονται ήδη τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) να επανεξετάσει το θέμα των καταδικαστικών αποφάσεων που έχει εκδώσει εναντίον της χώρας μας για μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο στο θέμα των κολεγίων. Μελετάται, επίσης, το ενδεχόμενο να κατατεθούν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να απαγορευθούν εγγραφές στα κολέγια για να αποφευχθούν πιθανά τετελεσμένα.

Οι δύο ομοσπονδίες υπενθυμίζουν, σε πρώτη φάση, πως τόσο η ευρωπαϊκή οδηγία όσο και το ΔΕΚ επιβάλλουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, ακόμη και αν τμήμα των σπουδών τους έχει πραγματοποιηθεί σε μη πανεπιστημιακούς φορείς.
Ωστόσο, αποσαφηνίζουν πως «ούτε το ευρωπαϊκό δίκαιο ούτε το ΔΕΚ επιβάλλουν -ούτε θα μπορούσαν να επιβάλλουν- στα κράτη-μέλη τον τρόπο οργάνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να ανέχεται τη λειτουργία ούτε, πολύ περισσότερο, να αναγνωρίζει φορείς παροχής ανώτατης παιδείας άλλους από αυτούς που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία».

Πανεπιστημιακοί και καθηγητές των ΤΕΙ, πάντως, δεν αποφεύγουν και επισημάνσεις αυτοκριτικού χαρακτήρα. «Γνωρίζουμε», σημειώνουν, «ότι ένα μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη του ιδιότυπου και εκφυλιστικού αυτού φαινομένου ανώτατης παρα-εκπαίδευσης στη χώρα μας ανήκει στη μέχρι σήμερα ποικιλόμορφη ηγεσία τόσο του πανεπιστημιακού όσο και του τεχνολογικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα».
Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι τα «φαινόμενα αναξιοκρατίας, διαπλοκής, νεποτισμού, αυθαιρεσίας που εμφανίστηκαν στο παρελθόν και δυστυχώς συνεχίζουν -κάποια από αυτά- προκλητικά να επιβιώνουν και σήμερα, συγκροτούν μερικούς μόνο από τους λόγους που έχουν οδηγήσει το πανεπιστημιακό μας σύστημα στη σημαντική απώλεια ζωτικού χώρου».

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των σπουδαστών των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης τα οποία δεν έλαβαν άδειες λειτουργίας καθώς αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν -χωρίς επιπλέον κόστος- τις σπουδές τους.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι σπουδαστές -οι οποίοι για τα 10 ΚΕ.Μ.Ε. που δεν αδειοδοτήθηκαν δεν υπερβαίνουν τους 1.000- μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε άλλο κολέγιο.
Η διαδικασία, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Κωνσταντίνος Καρκανιάς, είναι η εξής: τα κολέγια που συνεργάζονται με ιδρύματα του εξωτερικού είναι υποχρεωμένα να προτείνουν στους σπουδαστές να μετεγγραφούν σε κολέγια που έχουν πάρει άδεια και έχουν αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές που σπούδαζαν.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι απλή και προβλέπεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Εκτός της μετεγγραφής, υπάρχει και η εναλλακτική λύση για τους σπουδαστές να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Λύση βέβαια που θα στοιχίσει πολλές χιλιάδες ευρώ, αφού μπορεί τα δίδακτρα στα περισσότερα ιδρύματα να είναι λιγότερα από αυτά που καταβάλλονται στα ελληνικά κολέγια, ωστόσο το κόστος διαμονής είναι απαγορευτικό.
Τέλος, σε όσους σπουδαστές έχουν δώσει προκαταβολές σε ΚΕ.Μ.Ε. που δεν πήραν άδεια, θα πρέπει να τους επιστραφούν τα χρήματα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: