Ενας ελληνικής καταγωγής Αλβανός υπήκοος που κατηγορείται από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ για λαθρεμπόριο όπλων και φέρεται ως εμπλεκόμενος στη μεγάλη υπόθεση της έκρηξης της αποθήκης πυρομαχικών έξω από τα Τίρανα, ένας Ελληνας της Γερμανίας που είχε παίξει ρόλο στα διοικητικά του ποδοσφαίρου, κάποια στελέχη της ΕΘΕΛ που είχαν παίξει αποφασιστικό ρόλο στην προγραμματική συμφωνία του οργανισμού για τα λεωφορεία και ένας στέλεχος της ΕΛΒΟ, είναι οι άνθρωποι, σύμφωνα με το νομικό τμήμα της ΜΑΝ, που συνδέονται με εταιρείες που έπαιξαν ρόλο στο «κλείσιμο» της συμφωνίας για την παραγγελία των 140 τρόλεϊ από τα ΗΛΠΑΠ, για την οποία δόθηκαν «μίζες», σύμφωνα πάντα με το νομικό τμήμα της ΜΑΝ, τουλάχιστον 3,2 εκατομμυρίων ευρώ. Από την έως τώρα έρευνα της «Κ», προκύπτει ότι έπαιξαν ο καθένας το δικό του ρόλο, ο οποίος, προς το παρόν τουλάχιστον, ελέγχεται για την κρισιμότητά του. Επίσης, υπό διερεύνηση τελεί ακόμα, αν αυτές οι «προμήθειες» κατέληξαν σε κρατικούς αξιωματούχους.
Η ιστορία θα μπορούσε να είναι κωμική αν δεν αφορούσε δημόσιο χρήμα. Ξεκινάει όταν στις 31 Μαρτίου του 1997 ιδρύεται η εταιρεία συμβούλων Waker που εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Μ. Λ. και Σία. Η εταιρεία δεν ασκεί την παραμικρή εμπορική δραστηριότητα και δεν διαθέτει συνεργάτες. Σύμφωνα με έναν πρώην στέλεχος της ΜΑΝ, που συνεργάστηκε με την Εισαγγελία του Μονάχου, πίσω από την Waker βρίσκεται ο Φ. Α., Ελληνας επιχειρηματίας από τον κλάδο του λίζινγκ μεταφορών με έδρα του το Οφενμπαχ στο Αμβούργο και δραστηριότητες σε 25 χώρες. Ο αδελφός του, Β. Α., είχε παίξει διοικητικό ρόλο στην Ολυμπιακή, ασκώντας για ένα σύντομο διάστημα καθήκοντα μέλους του Δ. Σ. Μάλιστα, ο Φ. Α., πέραν των άλλων, είχε ενεργό ανάμειξη στα διοικητικά πράγματα μεγάλης ομάδας του κέντρου την περίοδο 2001-2003 και σε αρκετά πληρωμές προς τη ΜΑΝ φέρεται να είναι εκείνος που εμφανίζεται ως ο «αιτών» τη «μίζα» με τον κωδικό PHLI. Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο μια εταιρεία, όπως η ΜΑΝ επιλέγει έναν επιχειρηματία αυτού του είδους ως «μεσάζοντα» σε μια δουλειά οχημάτων ΔΕΚΟ.
Η σχέση της Waker με την ελληνική αγορά οχημάτων χρονολογείται από την προγραμματική συμφωνία της ΕΘΕΛ για την αγορά λεωφορείων της εταιρείας. Τότε ένα μέλος της διοίκησής της πρότεινε σε έναν συνεργάτη της θυγατρικής της ΜΑΝ, ΝΕΟPLAN, «να ξεχάσει τα υπάρχοντα προβλήματα με τα ανταλλακτικά» και να «τακτοποιήσει» τους τεχνικούς όρους της προσφοράς «φροντίζοντας» σύμφωνα με το νομικό τμήμα της ΜΑΝ «να πληροφορεί την ΜΑΝ/NEOPLAN για την προσφορά των ανταγωνιστών». Ζήτησε γι’ αυτό 1.600 μάρκα για κάθε λεωφορείο MIDI και 2.750 μάρκα για κάθε αρθρωτό λεωφορείο. Στο υλικό της ΜΑΝ, ως κρίσιμος παράγοντας στη διαπραγμάτευση της σύμβασης φέρεται ένα στέλεχος της ΕΘΕΛ, συνεπώνυμο του μεσάζοντα Phlie. Ο άνθρωπος αυτός, που εργάζεται και σήμερα στην ΕΘΕΛ, διαψεύδει ωστόσο οποιαδήποτε ανάμειξή του στην υπόθεση, αλλά και συγγένειά του με τον «σύμβουλο» της ΜΑΝ. Ο ίδιος παρέπεμψε την «Κ» σε διαδικασίες που κυρώθηκαν από τη διακομματική επιτροπή που «ευλόγησε» τις προγραμματικές για τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Γεγονός είναι πάντως ότι η σχέση της Waker με το υπουργείο Συγκοινωνιών πρέπει να πηγαίνει τουλάχιστον 5 χρόνια πίσω από το 2002 οπότε υπογράφτηκε η σύμβαση των τρόλεϊ.
Σε αυτή τη σύμβαση των τρόλεϊ ρόλο, σύμφωνα με τη ΜΑΝ, εκτός από τη Waker, παίζει η εταιρεία ΦΕΛΜΟΝΤ στην Κύπρο, που φαίνεται να διευθύνει «μίζες» 800.000 ευρώ και που συνδέεται, σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών αρχών, με τον Αλβανό επιχειρηματία σκραπ Μ. Δ. κύριο μέτοχο της εταιρείας «Αλμπα Ντεμίλ», αλλά και της εταιρείας Preparimi S. A., που αγοράζει τη ΦΕΛΜΟΝΤ. Eίναι δύο τεράστιες νόμιμες εμπορικές εταιρείες. Αλλά ο ιδιοκτήτης τους Μ. Δ, είναι εκτός από έμπορος σκραπ και έμπορος όπλων και σύμφωνα με την Εισαγγελία των Τιράνων έκανε εξαγωγές στην Κύπρο και το Αφγανιστάν. Ο Μ. Δ. δεν φαίνεται να παίζει τον παραμικρό ρόλο στη σύμβαση των 140 τρόλεϊ, φαίνεται, όμως, ότι συνεργάζεται με κάποια στελέχη της ελληνικής ΕΛΒΟ, καθώς αγοράζει δύο εταιρείες υπέρ των οποίων εκταμιεύτηκε το ποσό των 800.000 ευρώ Ενα μέρος του ποσού ζητάει ο Ν. Κ, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του ομίλου Μυτιληναίου, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατείχε μέχρις ενός σημείου την πλειοψηφία των μετοχών της ΦΕΛΜΟΝΤ και μιας ακόμα υπεράκτιας εταιρείας που εισπράττει τα 800.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των αδελφών Μυτιληναίου είναι «εκπτώσεις» που κερδίζει η ΕΛΒΟ από τη σύμβαση και οι οποίες μέσω των δύο υπεράκτιων εταιρειών πιστώνονται υπέρ της ΕΛΒΟ. Γιατί όμως η πίστωση να γίνει μέσω μιας εταιρείας της Κύπρου και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων σε έναν λογαριασμό στην Ελβετία; Τα τρόλεϊ της ΜΑΝ/ΝΕOPLAN, πάντως, ήταν φθηνότερα έναντι της άλλης κοινοπραξίας, κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Του Τασου Tελλογλου
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου