Τετάρτη, Ιουλίου 14, 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΡΚΟΝΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ 3ΗΣ ΜΕΡΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ.

ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΔΑΣΚΑΛΕΨΕΙ Ο ΚΟΥΓΙΑΣ...

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν το τραγικό θύμα του θυμού και της οργής του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ενός θυμού που προκλήθηκε από την εκτόξευση ενός ...μπουκαλιού με νερό στο περιπολικό το οποίο οδηγούσε ο ειδικός φρουρός, κλιμακώθηκε από τις βρισιές που αντάλλαξε ο οδηγός με μια ομάδα νεαρών παιδιών, γιατί «δεν με είχαν εμένα ξαναβρίσει», κι εκτονώθηκε με τη χρήση του υπηρεσιακού του όπλου.
Κι ενώ το νεκρό κορμί του 15χρονου παιδιού βρισκόταν ακόμη στο έδαφος της οδού Τζαβέλα, ο δράστης της δολοφονίας του απομακρυνόταν «σοκαρισμένος» από τη σκέψη -όπως είπε χθες- ότι ... «θα ακολουθούσε ολόκληρη διαδικασία, αναφορές, ΕΔΕ, και τα λοιπά, για τη χρήση του όπλου». Ακόμη κι όταν, όπως ισχυρίζεται, έμαθε ότι είχε χτυπηθεί άνθρωπος «πίστευα ότι θα γυρνούσα σπίτι μου εκείνο το βράδυ... πίστευα ότι ήταν ένας τραυματισμός».

Η αποψίλωση βασικών υπερασπιστικών ισχυρισμών του σημειώθηκε χθες μέσα σε λίγη ώρα κατά την εξέτασή του από τον εισαγγελέα της έδρας, Χαράλαμπο Λακαφώση, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι προέβη κατά τη διάρκεια της δίκης σε αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος. Κινούμενος με μαεστρία ακόμη και ως προς τη σειρά υποβολής των ερωτήσεών του, ο κ. Λακαφώσης κατάφερε να αναδείξει την πραγματική διάσταση των γεγονότων αναγκάζοντας τον κατηγορούμενο να ομολογήσει ότι παραποίησε την αλήθεια αναβαθμίζοντας την επικινδυνότητα του περιστατικού προκειμένου να υπερασπίσει τον εαυτό του. Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση αν «πιστεύετε και σήμερα ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το περιστατικό ήταν η χρήση όπλου», ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είπε:

«Σ' εκείνη τη στιγμή, ναι». Το λάθος για τον κατηγορούμενο ήταν το «ότι γύρισα πίσω».

Εισαγγελέας: «Δώσατε άλλη εικόνα;»

Με αφορμή τον ισχυρισμό του, ότι την έναρξη των επεισοδίων προκάλεσε «ομάδα που μας πέταξε πολλά αντικείμενα στο πίσω μέρος του περιπολικού», άρχισε το εισαγγελικό σφυροκόπημα.

Εισαγγελέας: «Αυτό δεν το 'πατε χθες. Μόνο για ένα μπουκάλι στο παρμπρίζ είπατε. Είναι ουσιώδης αντίφαση. Αλλα υποστηρίξατε και στις ανακριτικές απολογίες σας. Σήμερα μπορείτε να μας πείτε το ακριβές;».

Κορκονέας: «Οχι».

Εισαγγελέας: «Μήπως η οργή που λέτε ότι αισθανθήκατε υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις σας ως αστυνομικού; Μήπως λειτούργησε περισσότερο ο εγωισμός;».

Κορκονέας: «Δεν ξέρω. Δεν έχω σκεφτεί».

Εισαγγελέας: «Είπατε ότι το να περνούσατε από την Μπενάκη ήταν επικίνδυνο. Μετά όμως γυρίσατε και μπήκατε στην καρδιά της επικινδυνότητας».

Κορκονέας: «Δεν εκτίμησα σωστά».

Εισαγγελέας: «Είπατε ότι δεν συγκρατήσατε χαρακτηριστικά προσώπων, ούτε ενδυμασία. Πώς θα προβαίνατε όπως λέτε σε συλλήψεις;».

Κορκονέας: «Απλώς τον αριθμό των ατόμων...».

Εισαγγελέας: «Επιχειρησιακά οφείλατε να είστε συγκρατημένος;».

Κορκονέας: «Ναι».

Εισαγγελέας (του διαβάζει τον όρκο των αστυνομικών): «Εκπληρώσατε εκείνο το βράδυ τον όρκο σας;».

Εισαγγελέας: «Δεν είπατε στην απολογία εδώ για ρίψη μολότοφ. Γιατί αυτές οι αντιφάσεις; Μήπως θέλατε να δώσετε κάποια άλλη εικόνα;».

Κορκονέας: «Ηρθε στο μυαλό μου ότι εκεί ρίχνουν μολότοφ. Από κάποιες επιθέσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν».

Εισαγγελέας: «Μήπως θέλατε να τους καταλογίσετε κάτι παραπάνω από αυτό που έκαναν;».

Κορκονέας: «Ναι, προσπαθώ να αμυνθώ».

Εισαγγελέας: «Γιατί να σας ενοχοποιήσουν οι μάρτυρες, σας ήξεραν;».

Κορκονέας: «Μπορεί να 'ταν από αυτούς που ήταν στη Χαριλάου Τρικούπη».

Εισαγγελέας: «Εχετε κάποια ένδειξη;».

Εισαγγελέας: «Εικασία κάνετε, λοιπόν».

«Ο καλός μπάτσος»

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κατά την ολοκλήρωση της εξέτασης του εισαγγελέα κι ενώ απαντούσε στην ερώτηση «αν είχατε άλλο τρόπο πιο ήπιο για να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο;», εν μέσω λυγμών επιχείρησε να φιλοτεχνήσει το προφίλ του «καλού μπάτσου».

Ισχυρίστηκε ότι «εγώ τα 'βλεπα αυτά τα παιδιά στις αφισοκολλήσεις, σταμάταγα, τους έλεγα "τι κάνετε ρε μάγκες", συζητάγαμε, και μου φώναζαν "μπάτσε είσαι καλός, είσαι ωραίος". Μετά· δε από επίμονη προσπάθεια της προέδρου εκστόμισε ενώπιον του ακροατηρίου για πρώτη φορά και χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση «συγγνώμη για το...».

«Δεν είμαι ο άνθρωπος που παρουσιάζουν τα Μέσα, στη φυλακή στραπατσαρίστηκε η ψυχική μου ηρεμία...», είπε κλαίγοντας. Εξέφρασε μάλιστα και την εκτίμησή του για τα παιδιά των Εξαρχείων, που «έχουμε άλλες απόψεις αλλά τους εκτιμώ σαν νέους».

Ουσιώδεις ερωτήσεις τού υποβλήθηκαν και από μέλη της έδρας, δικαστές αλλά και ενόρκους.

Οπως «πώς γνωρίζατε ότι ο Αλέξης είχε συμμετάσχει σε επεισόδια σε αγώνα πόλο;», αλλά και «όταν λέτε ότι δεν θυμόσαστε τίποτε από τον πανικό και το φόβο, πώς θυμόσαστε την ακριβή θέση στην οποία βρισκόσαστε εσείς κατά τον πυροβολισμό;».

Απάντησε ότι «κάτι μου είπαν συνάδελφοί μου», χωρίς όμως να του δώσουν στοιχεία, και για τη θέση του ότι «υπολόγισα ότι ήταν στην ευθεία στο πεζοδρόμιο».

Σημαντικές αντιφάσεις του ανέδειξε και η εξέτασή του από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μάλιστα, αποστρεφόμενη ως υποκριτική τη δήλωσή του «θέλω να αγκαλιάσω τους γονείς του παιδιού», τον ρώτησε ευθέως:

Κωνσταντοπούλου: «Τόσους μήνες η οικογένεια ακούει ισχυρισμούς για συνωμοσίες, ότι το παιδί ήταν επικίνδυνο, ότι είχε φάκελο. Γιατί ο ίδιος δεν έχει αντιδράσει στην προσβολή της μνήμης του Αλέξη;».

Πρόεδρος: «Ο συνήγορός του έκανε τις αναφορές. Εσείς, κύριε Κορκονέα, επιδοκιμάζετε οποιαδήποτε αναφορά σε βάρος της μνήμης του παιδιού;».

Κορκονέας: «Οχι».

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: