Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2010

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΜΑΝΤΟ» ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ...ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΓΥΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΨΟΥΣ 4ΔΙΣ.ΕΥΡΩ

ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΤΑ SPREADS ΚΑΙ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ...

Εντεινόμενη ανησυχία στους κόλπους διεθνών επενδυτών και αναλυτών σχετικά με πιθανούς νέους τριγμούς ελληνικής προέλευσης στην ευρωζώνη προκαλεί η πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου να εκδώσει έντοκα γραμμάτια στα μέσα Ιουλίου, σε αναζήτηση 4 δισ. ευρώ από τις αγορές.
Το σκηνικό εντονότατου προβληματισμού ενέτειναν νέα δημοσιεύματα των «Financial Τimes» και της «Μonde» στα οποία γίνεται λόγος για «συναγερμό επενδυτών» και «επιχείρηση κομάντο», παρά το γεγονός ότι η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές προβλέπεται από το μνημόνιο με την τρόικα σε ένα πλαίσιο τεσταρίσματος της ελληνικής οικονομίας και άσκησης πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο για τα αποτελέσματα των δημοπρασιών, ενώ όπως δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας στα «ΝΕΑ», «αν κατά τον χρόνο έκδοσης των εντόκων έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές σε Εργασιακό και Ασφαλιστικό, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι οι εκδόσεις θα πάνε καλά».

Μερίδα του διεθνούς Τύπου πάντως αναδεικνύει την άλλη όψη του νομίσματος και συγκεκριμένα πιθανές επιπτώσεις κυρίως στις αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, στο βαθμό κατά τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 4 δισ. ευρώ ή καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις των εντόκων γραμματίων αλλά με ιδιαίτερα υψηλό κόστος ιδίως από τη στιγμή όπου τα spreads παραμένουν στην περιοχή των 800 μονάδων.
«Φαίνεται πολύ παράξενο. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αγοράσουν τα έντοκα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί η κυβέρνηση να πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια, τα οποία θα μπορούσαν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και συνολικά στην ευρωζώνη», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Τimes» επικαλούμενοι εκτιμήσεις οικονομολόγων. Αλλωστε η «Μonde» χαρακτηρίζει «επιχείρηση κομάντο» την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει έντοκα γραμμάτια, καταγράφοντας τις απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες «θα βρεθούν πρόθυμοι αγοραστές λόγω των υψηλών επιτοκίων και της βραχυπρόθεσμης περιόδου λήξης των τίτλων. Αν όμως δεν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το μήνυμα στις αγορές θα είναι πολύ αρνητικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους υπόλοιπους “αδύναμους κρίκους” στην ευρωζώνη όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία».

ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: