Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2010

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ... ΕΤΟΙΜΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ... ΠΑΓΩΜΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ... ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΣΕ 4 ΕΤΗ

Επειτα από κυοφορία 9 μηνών, καθώς το κείμενο ήταν «έτοιμο» πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, και αφού ελήφθησαν υπ' όψιν οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ και εν μέρει της Ενωσης Τραπεζών, η υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη κατέθεσε χθες το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα.
Το νομοσχέδιο περίμεναν χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν προσωπικά ή επαγγελματικά δάνεια είτε δεν τα εξυπηρετούσαν, περιμένοντας να δουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του προς όφελός τους και εις βάρος των τραπεζών. Εν τέλει το κείμενο που κατέθεσε το υπουργείο ελάχιστα περιθώρια και μόνο σε ειδικές ακραίες περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας επιτρέπει το «πάγωμα» της εξυπηρέτησης.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο επιτρέπει στους υπερχρεωμένους πολίτες, που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για 4 χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.
Στις ρυθμίσεις του υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους. Οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα. Με την ψήφισή του ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες, δηλαδή καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά, καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα 4 ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ποσόν που θα καταβάλλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του. Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, όπως ανεργία, προβλήματα υγείας. Ωστόσο ανά εξάμηνο εξετάζεται αν ισχύουν οι συνθήκες αυτές.

Το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη για την ικανοποίηση των πιστωτών δεν προστατεύεται από το νομοσχέδιο. Αυτό που προστατεύεται είναι η κύρια κατοικία του και εφόσον εμπίπτει στο όριο που θέτει ο νόμος για την πρώτη κατοικία, που κατά την αγορά της απαλλάσσεται από το φόρο. Ωστόσο, το μεν νομοσχέδιο αναφέρει εμβαδόν, ενώ ο ισχύων νόμος εμπορική αξία 200.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη κ.λπ.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο υπόχρεος αναλαμβάνει, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.
Αρμόδιο δικαστήριο για τη ρύθμιση είναι το Ειρηνοδικείο, το οποίο δικάζει την υπόθεση σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση χρέους. Ωστόσο πριν καταλήξει η υπόθεση στο δικαστήριο, τα μέρη (δανειολήπτης και πιστωτής) είναι υποχρεωμένα από το νόμο να επιδιώξουν συμβιβαστική λύση (εξωδικαστικός συμβιβασμός).
Το συμβιβασμό, πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο, για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί σε κάθε νομαρχία ή Ενωση Καταναλωτών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη αν εχω 1κατοικια μπαινω μονο στη 4ετη ρυθμιση η παω για το 85%?