ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ,ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ...ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΕΡΔΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ...ΤΟΤΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ;;;
Θέμα βίαιης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας μέσω πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και επιμέρους δραστηριοτήτων της επιχείρησης ανοίγει με επιτακτικό τρόπο πλέον η Κομισιόν, αξιοποιώντας στο έπακρο τη συγκυρία έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα για να κορυφώσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση.
Μολονότι στο Μνημόνιο δεν εμπεριέχονται πουθενά συγκεκριμένοι όροι για τον τρόπο που θα επιτευχθεί αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι εκπρόσωποι των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άρον άρον στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και του 40% των υδροηλεκτρικών έργων.
Παράλληλα τράβηξαν στα άκρα το θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, ο οποίος προβλέπεται στο «Γ' Ενεργειακό Πακέτο», ζητώντας όχι μόνο τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής από την 1η Μαρτίου 2011, αλλά και την παραχώρηση ποσοστού των δικτύων σε ιδιώτες.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που απειλεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς η οποία επένδυε στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, πρώτα μέσω της απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων με ορίζοντα την 30ή Σεπτεμβρίου 2010 και εν συνεχεία με μέτρα για την κατάτμηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ για την επόμενη χρονιά.
Οι κοινοτικοί, που τις προηγούμενες ημέρες επιδόθηκαν σε μπαράζ επαφών με θεσμικούς φορείς της ενεργειακής αγοράς και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια ελιγμών στην ελληνική πλευρά, συνδέοντας μάλιστα άμεσα την υλοποίηση των συστάσεών τους, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης, με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου των 9 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Διεμήνυσαν δε ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς είναι ανεπαρκείς, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα ως «τσιρότα». Στο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι οι υποχρεώσεις του Μνημονίου δεν προβλέπουν εκποίηση μονάδων παραγωγής ρεύματος, οι κοινοτικοί φέρονται να ανταπάντησαν πως «τον πρώτο λόγο τον έχει ο δανειστής, ο οποίος για να διασφαλίσει τα λεφτά του μπορεί να εμπλουτίσει με συγκεκριμένους όρους το Μνημόνιο».
Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, το οποίο όχι μόνο φέρνει τα πάνω κάτω στη στρατηγική «άμυνας» της ελληνικής κυβέρνησης στα ενεργειακά, αλλά απειλεί και με αρρυθμίες στη λειτουργία της ΔΕΗ αν η ΓΕΝΟΠ υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις της για δυναμικές αντιδράσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους.
Και αυτό καθώς οι απαιτήσεις της Κομισιόν κρίνονται υπερβολικές και είναι βέβαιο ότι οι τελικές αποφάσεις (όπως λ.χ. αν θα πωληθούν ολόκληρες μονάδες της ΔΕΗ ή ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας σε τρίτους) θα αποτελέσουν προϊόν διαπραγμάτευσης τους επόμενους μήνες ώστε να βρεθεί μια μέση λύση για την απελευθέρωση της αγοράς που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές. *
Τι προβλέπει το Μνημόνιο για την Ενέργεια
* Σεπτέμβριος 2010: Ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές.
* Μάρτιος 2011: Υιοθέτηση νομοθεσίας για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων εφαρμογής. Υιοθέτηση μέτρων για τη νενίσχυση της ανεξαρτησίας και των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Τι προτείνει η Κομισιόν
* Πώληση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων.
* Πώληση του 40 % των υδροηλεκτρικών έργων.
* Διαχωρισμός και πώληση μέρους του δικτύου διανομής της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου